Genel SağlıkHABERLER

MİYELOM HASTALARI “MİYELOM GÜNLERİ İSTANBUL”DA BULUŞTU

Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen Miyelom hastaları, hastalıklarına çözüm aradı. Türk Hematoloji Dernegi Miyelom Alt Komitesi ve Uluslararası Miyelom Vakfı, Novartis’in katkılarıyla 2–3 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da Miyelom Hasta Günleri düzenledi. Miyelom hastaları ve hasta yakınlarına açık olan toplantının ilk gününde miyelomun nedenleri, belirtileri ve benzer hastalıklar ile yeni tedavi yöntemleri uzman hekimler tarafından anlatıldı. Hastalıkla mücadele eden hasta ve hasta yakınlarının da birikimlerini hastalarla paylaştığı seminerlerin ikinci gününde ise hekimler için bilimsel toplantı gerçekleştiridi.

İlki 2001 yılında yine İstanbul’da gerçekleştirilen Miyelom Günleri’nin ikincisi 2-3 Temmuz’da The Marmara Oteli’nde düzenlendi. ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Almanya ve Türkiye’den miyelom konusunda uzman hekimlerin, hasta ve hasta yakınlarının katıldığı seminerler 10.00 ile 16.00 arasında The Marmara Oteli’nde gerçekleştirildi.

İlk günkü seminerin sabah oturumunda “Miyelom’un Nedenleri, Belirtileri ve Benzer Hastalıklar”, öğlen oturumunda “Klasik Tedavi Yöntemleri” katılımcılara aktarılırken; öğleden sonraki oturumda “Transplantasyonun Rolü ve Yeni Tedavi Seçenekleri” masaya yatırıldı.

Hollanda’dan katılan Prof. Dr.Pieter Sonneveld, Miyeloma hastalığında yeni tedavi olanaklarının arttığına dikkat çekerek; “Günümüzde tıp başdöndürücü bir hızla ilerlemekte, hemen her gün yeni bir ilaç ya da tedavi yöntemi gün ışığına çıkmaktadır. Multipl Miyelom bu açıdan şanslı bir hastalık: Klinik araştırma aşamasında olan yeni tedavi olanakları arasında, anjiyogenezi engelleyen ilaç grubu, bağışıklık sistemi güçlendiricileri, miyelom hücrelerine karşı hazırlanan aşılar, tirozin kinaz inhibitörler, bazı antibiyotikler ve etkin biofosfonat türü kemik güçlendiriciler bulunuyor” dedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nden Prof. Dr. Meral Beksaç da, Türkiye’de Miyelom tedavisi hakkında bilgi verdi.

Miyelom Günleri, Miyelom tedavisiyle ilgili dünyadaki son gelişmelerin ve canlı örneklerin hastalarla paylaşılması; öte yandan tedavi yöntemleri ile uluslararası klinik araştırma ve destek gruplarının aktivitilerinden oluşan hekimlere yönelik seminerlerle “miyelom gündemini” İstanbul’a taşıdı.

Miyelom ve Multipl Miyelom (kemik iliği kanseri) nedir?

Miyelom, plazma hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan kemik iliği tümörüdür. Bu tümörün kemiklerde yaygın bir şekilde bulunması ile oluşan hastalığa da “multipl miyelom” denir. Kanserleşen plazma hücreleri, normalde kan hücrelerinin üretildiği yer olan kemik iliğinde çoğaldıkları içi hastalık “kemik iliği kanseri” olarak da adlandırılır.

Çoğu kez sinsi bir şekilde başlayan, genellikle yavaş ilerleyen bir tür kan kanseri olan multipl miyelom, genellikle ileri yaş hastalığıdır. En sık görüldüğü yaş grubu 65-70’dir. Ancak son yıllarda yaş ortalaması 50-55’e doğru kayma eğilimindedir. Çocuklarda görülmez. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sıktır. Son yıllarda hastalığın giderek daha genç kişilerde görülmesinin yanı sıra, giderek daha sık gözlendiği de bir gerçektir.

ABD’de her yıl 13 bin kişiye multipl miyelom tanısı konarken, Türkiye’de bu sayı yaklaşık 3 bindir.

Uluslararası Miyelom Vakfı (IMF) Hakkında

Brian Novis, Susie Novis ve Brian Durie tarafından kurulan IMF 1990 yılı Ekim ayında faaliyete başlamıştır. 1993 yılından beri hasta ve hasta yakınlarına yönelik seminerler düzenlenmektedir. Dünyaca ünlü uzmanların katıldığı bu interaktif toplantılarda hastalar, hastalığın tedavisindeki gelişmeleri ve hastalıkla nasıl mücadele edebilecekleri hakkında bilgilendirilmektedirler.

İlk Klinik Konferans 1992 yılında yapılmıştır “Myeloma Today” isimli dergi 1992 yılında basılmaya başlanmıştır. Yılda 6 sayı çıkarılan dergi, hem hekimler hem hastalar, hem de hasatlıkla ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için bir kaynaktır.

Bilimsel Danışma Kurulu dünya çapında multiple miyelom konusunda uzman 47 bilim adamından oluşmaktadır ve eğitim, tedavi ve araştırma hedeflerinde IMF’e destek vermektedirler.

Bilgi için, greenactive, Banu Alural Polat, 0212 274 30 47/114