Genel SağlıkHABERLER

DİŞLERİNİZİ KAPLAMA ALTINA ALIN

Diş sağlığının, uzayan insan ömrüne ayak uyduramadığını belirten uzmanlar, porselen kaplamaları öneriyor. Porselen kaplamaların ömrü ise 15 ile 20 yıl arası..

Diş sağlığının, uzayan insan ömrüne ayak uyduramadığını belirten Tanfer Estetik Ağız Cerrahi Merkezi Medikal Direktörü Dr. Nihat Tanfer, “Metal üzerine yapılan seramikten oluşan porselen kaplamalar, doğal dişe en yakın görünümde olup, dişten daha sert olması ve içindeki metal yapı nedeniyle en az 15-20 yıl kullanılabilmektedir” dedi.

İnsan ömrü uzarken, diş sağlığımız, bu gelişime ayak uyduramıyor. Yaşam süresinin uzamasına karşılık, insan fizyolojisinde aynı oranda değişiklik olmadığı için dişlerin insanı yarı yolda bıraktığını belirten Tanfer Estetik Ağız Cerrahi Merkezi Medikal Direktörü Dr. Nihat Tanfer, “Belli bir yaştan sonra dişleri porselen kaplama altına almak, yaşam kalitesi açısından kaçınılmazdır.” dedi.

Porselen kaplamaların amacının dişi güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumak olduğunu belirten Dr. Nihat Tanfer, genellikle metal üzerine yapılan seramikten oluşan bu materyallerin doğal dişe en yakın görünümde ve dişten sert olması nedeniyle daha sağlam olduğunu söyledi. Dr. Nihat Tanfer, porselen kaplamaların şu durumlarda yapıldığını söyledi:

“Yeterince diş desteğinin olmaması durumunda büyük bir dolguyu restore etmek, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek, kırık, şekli bozuk veya renklenmiş dişleri kaplamak, diş eksiklikleri nedeni ile ağızda görülen boşlukları gidermek, arası aralık, aksları eğri, çarpık diş durumlarında, diş etlerinin aşırı çekilmesi, diş etlerinin bulunduğu damağın boyunun aşırı uzun olması ve gülerken dişler kadar diş etlerinin de görülmesi gibi diş etlerindeki estetik sorunları gidermede porselen kaplama uygulaması çok iyi sonuçlar veriyor”.

Ortodontik olarak tedavi edilemeyen alt çenenin üst çeneye nazaran daha önde olması gibi çeneler arası uyumsuzluk durumunda da porselen kaplama yoluna gidildiğini belirten Dr. Nihat Tanfer, “Kötü görünümlü eski metal (amalgam) dolgular, yine kötü görünümlü olan kron köprüler ve bir diş implantında üst yapı olarak kullanımında porselen kaplamaları son derece başarılı oluyor” dedi.

Porselen yapısı itibari ile dişe en çok benzeyen ve estetik açıdan çok büyük avantajı olan bu malzemenin en az 15-20 sene süresince problemsiz bir şekilde kullanılabildiğine dikkat çeken Dr. Nihat Tanfer, diğer takılıp çıkartılabilir protezlere nazaran porselen kaplamalara alışma süresinin birkaç hafta ile sınırlı olduğunu, ilk birkaç gün için karşılaşılan konuşma ve bazı kelimeleri telaffuz zorluklarının da çok kısa bir sürede aşılabildiğini söyledi.