Genel SağlıkHABERLER

SICAK VE GÜNEŞ ÇARPMALARINA DİKKAT

Güneş ve sıcak çarpmaları sinir sisteminde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Aşırı güneşe maruz kalan kişilerin beyin hücrelerinde tahribat olabiliyor.

Elazığ Sağlık Müdürü Dr. Kanuni Keklik, güneş ve sıcak çarpmalarının sinir sisteminde kalıcı hasarlara neden olabileceğini söyledi. Sağlık İl Müdürü Keklik, sıcak ve rutubetli havalarda 37 santigrat dereceye kadar normal olan insan vücudu ısısının, 40-41 dereceye kadar yükselebileceğini, bu seviyeye gelen vücut ısısının öncelikle beyin hücrelerinde tahribat yapabileceğine dikkat çekti.

İl Müdürü Keklik, aşırı güneş ve sıcağa maruz kalan kişinin beynindeki ısı ayarlama merkezi fonksiyonunun bozularak güneş çarpmasının ortaya çıktığını belirterek, “Güneş ve sıcak çarpmalarında ilk belirtiler terleyememe, nabız hızlanması, kusma, bulantı, cilt kuruması olduğunu, algılama ve koordinasyon eksikliği, görme bozuklukları, göz çukurlarının derinleşmesi gibi belirtiler ortaya çıkar. Böylesi durumlarda hastanın solunumunun kontrol edilerek soğutulması gerekir. Kalp ve şeker hastalarıyla çocuklar, sıcaklardan korunmak için 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları gerekir” dedi.