Genel SağlıkHABERLER

KALIN BAĞIRSAK KANSERİNDE OXALİPLATİN UMUDU

Tüm dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin yakalandığı kalın bağırsak kanserinin tedavisinde, Uluslararası MOSAIC Çalışması ile yeni bir dönem başladı. MOSAIC Çalışması, Oxaliplatin adlı etken maddenin, erken evre kalın bağırsak kanseri tedavisinde 40 yıldır uygulanan standart tedavi olan 5 Fluorourasil ve Lökoverin’e (5FU+LV) eklenmesinin daha yüksek potansiyel iyileşme umudu sunan ilk ve tek tedavi yöntemi olduğunu ortaya koydu. Sanofi–Synthelabo tarafından desteklenen ve 148 merkezde 2 bin 246 hasta ile gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları, tıp dünyasının önde gelen yayınlarından New England Journal of Medicine’ın 3 Haziran 2004 tarihli sayısında açıklandı. Çalışmaya göre Oxaliplatin, erken evre kalın bağırsak kanserinin tedavisinde standart tedavi olan 5FU+LV ile birlikte kullanıldığında, hastalığın tekrar etme riskini standart tedaviye oranla yüzde 23 oranında azaltıyor.

Tüm dünyada her yıl yeni yaklaşık bir milyon olguya, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise yeni 150 bin olguya kalın bağırsak kanseri tanısı konuluyor. Amerikan Kanser Derneği’nin gerçekleştirdiği araştırmalar, kalın bağırsak kanserinin ülkede kansere bağlı ölümlerin nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını ve kanser ölümlerinin yüzde 10 ila 15’inin kalın bağırsak kanserinden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Bir yaşam süresi boyunca, yaklaşık her 18 kişiden birinde kalın bağırsak kanseri meydana geliyor ve Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 56 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor.

Erken evre kalın bağırsak kanseri tedavisinde standart tedaviye göre üstünlüğü kanıtlanan ilk tedavi yöntemi olan Oxaliplatin’le ilgili sonuçlar, tıp dünyasında büyük heyecan yarattı. Çalışma sonuçları New England Journal of Medicine’in yanı sıra, 3 – 8 Haziran tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New Orleans kentinde tüm dünyadan 28 bin tıp profesyonelinin katılımıyla gerçekleştirilen ASCO (American Society of Clinical Oncology) Toplantısı’nda da kabul edildi. Amerika’nın önde gelen kanser merkezlerinden 19’unun işbirliği ile kurulan UIusal Kapsamlı Kanser Ağı’nın (NCCN) geçtiğimiz günlerde güncellenen Kalın Bağırsak Kanseri Tedavi Kılavuzu’nda da Oxaliplatin bazlı tedavilere ilişkin mevcut kanıtlara yer verildi ve Oxaliplatin bazlı tedaviler, kılavuzda “önerilen tedavi yöntemi” olarak yerini aldı.

Metastatik kalın bağırsak kanserinin tedavisi amacıyla halen 60’dan fazla ülkede pazara sunulan Oxaliplatin, Nisan 2004’ten bu yana Türkiye’de de metastatik endikasyonlarda kullanılmak üzere satışa sunuluyor.

Ayrıntılı bilgi için, Eda Akyüzlü,Leo PR/ MS&L Istanbul T. 0212 234 27 28 (Ext.111)