Genel SağlıkHABERLER

EGZOS GAZI KANDA 20 YIL KALIYOR

Otomobillerin egzoslarından çıkan kurşun bileşenlerinin, insan vücudunda 20 yıl kaldığı, ateşli hastalık hallerinde öldürücü dahi olabildiği belirtildi.

Otomobillerin egzoslarından çıkan kurşun bileşenlerinin, insan vücudunda 20 yıl kaldığı, ateşli hastalık, kortizon tedavisi, yaşlılık gibi hallerde vücutta toplanan kurşunun, kanda toksik seviyeye ulaşarak insanları öldürdüğü bildirildi.

Bursa Çevre Müdür Yardımcısı Doktor Talat Müftüoğlu’nun, Çevre Bakanlığı’nın yayın organı, ‘Çevre ve İnsan Dergisi’nde yayımlanan ‘Egzostaki kurşun bileşiklerinin çevresel etkileri’ konulu makalesinde ilginç tespitlere yer verildi.

Dr. Talat Müftüoğlu, aşırı derecede kurşun bileşeninin solunması halinde, alınan kurşunun bir kısmının yavaş yavaş kemiklerde, kanda, beyinde, kıllarda, sinir sisteminde, kaslarda, karaciğerde ve böbreklerde biriktiğini ve insan vücudunda 20 yıl kalabildiğini söyledi.

Çevre kirliliği açısından, egzos dumanının önemine dikkat çeken Talatoğlu, “Kurşun bileşikleri, benzinle araçların egzozlarından çıkarak ortama yayılıyor. Bunun sonucunda doku, kemik, kan dolaşımı sinir sisteminde önemli zararlara neden oluyor. Egzos gazlarından yayılan kurşun, havada en az 10 gün kalıyor. Havaya karışan kurşun bileşikleri gerek deri yolu ile gerekse solunum veya gıda yolu ile alınıyor. Kurşun, bitki ve hayvanlar tarafından alınmayla insana da geçiyor. Bu nedenle yol kenarlarında ve yakınında yetişen bitkilerin ve buralarada otlatılan hayvanlar yenilmemeli” diye konuştu.

Dr. Talatoğlu, erkeklerin kanındaki kurşun birikiminin kadınlardan daha fazla olduğunu ve çocukların bünyelerinde daha hızlı yayıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Yüksek düzeyde kurşuna maruz kalan çocukların zihinsel gelişmelerinde ve zeka düzeyinde düşüş olduğu tespit edildi. Bu çocukların, konuşma ve dil gelişimi sürecinde aksamalar yaşandığı ortay çıkmıştır”.

Talatoğlu’na göre, kurşun zehirlenmesinin belirtileri, iştah kaybı, kabızlık, karın krampları ile başlıyor. Son devrelerde ise merkezi sinir sisteminin etkilenmesiyle, davranış bozukluğu, sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, uyku, titreme, felç ve ölümle bile sonuçlanabiliyor.