Genel SağlıkHABERLER

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON

Türkiye’de 18 yaşından büyük her 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğu, ancak bu hastaların yüzde 62’sinin bu hastalıklarının farkında olmadığı belirlendi.

Türkiye’de 18 yaşından büyük her 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğu, ancak hipertansiyon hastalarının yüzde 62’sinin bu hastalıklarının farkında olmadığı belirlendi.

Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 26 ilde, kent merkezi ve kırsal kesimde yaşayan 18 yaş ve üzerindeki 4 bin 910 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirdiği “Türkiye Hipertansiyon Prevalans Çalışması”nın sonuçları açıklandı.

6. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi’nde açıklanan araştırma, “Türkiye’de sağlıkla ilgili en geniş kapsamlı araştırma” olarak sunuldu.

Araştırmaya ilişkin raporda, şu bilgilere yer verildi:

“Hipertansiyon saptananların yüzde 38’inin daha önce hipertansiyon tanısı aldığı, yüzde 62’sinin ise ilk kez bu çalışma sırasında hipertansif olduklarının anlaşıldığı dikkati çekmektedir. Bu durumda, ülke genelinde hipertansiyonu olan her 3 kişiden 2’si hipertansif olduğunun farkında değildir. Hipertansif olup, kan basıncı yeterli kontrol edilenlerin oranı ise yalnızca yüzde 21’dir. Bu durum kan basıncı kontrolünün her 5 hipertansiften 4’ünde yeterli derecede sağlanamadığını göstermektedir.”

Araştırmaya ilişkin raporda, hipertansiyon saptanan bireylerde yapılan idrar ve kan analizleriyle, bu hastaların yüzde 27,4’ünde böbrek hasarının göstergesi olan mikroalbuminüri varlığının saptandığına dikkat çekildi.