Genel SağlıkHABERLER

GREYFURT’LA İLAÇ ALMAYIN

Greyfurt suyu ile alınan tansiyon, sinir, kolesterol gibi ilaçların tesiri, kanda yüksek düzeye ulaştığından ölümle sonuçlanabilen yan etkiler oluşturuyor!

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, son senelerde gerçekleştirilen araştırmaların, greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini artırdığını ve ölümle sonuçlanabilecek yan etkiler ortaya çıkardığını gösterdiğini belirtti. Prof. Çopur, bu sebeple, ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemelerinin tavsiye edildiğini söyledi.

İlaçların bağırsaklardaki ve karaciğerdeki enzimlerle parçalanarak vücuttan atıldığını ifade eden Prof. Çopur, “Bağırsaklarda enzim, greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu sebeple de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte ve sonuçta ilaç zehirlenmesine yol açabilmektedir” dedi.

Etkisini 16 kat artırıyor

Çopur, “Çalışmalar, bir bardak greyfurt suyunun (yaklaşık 250 mililitre) ilaçlarla olumsuz etkileşim göstermeye yettiğini, ilaçla beraber greyfurt suyu içmenin veya greyfurt suyu içtikten 12 saat sonra bile ilacı almanın bu etkiyi ortadan kaldırmadığını göstermiştir. Kimi tansiyon ilaçlarının greyfurt suyu içen kişilerin kanlarında anormal derecede yüksek düzeylere ulaştığı, kolesterol düşürücü ilaçların kan düzeylerinin 2-16 kat arttığı, antihistaminik ilaçların greyfurt suyu ile birlikte kalbe zarar verdiği çalışma sonuçlarından bir kaçıdır” dedi.

Kaynak : Türkiye