Genel SağlıkHABERLER

SİNSİ SİNÜZİT

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Akçalı, nezle, grip, geniz eti ve burunda eğrilik gibi tıkanıklığa neden olan hastalıkların sinüziti tetiklediğini, bu hastalığın burun kökü, göz etrafı, kafanın arka bölümü ve alında ağrıya neden olduğunu, geç kalındığında ise başta görme kaybı olmak üzere başka birçok önemli sağlık problemlerine yol açabileceğini anlattı. “Sinizüt belirtileri, basit bir soğuk algınlığı sanılıyor” diyen Akçalı, çocuğun da rahatsızlığını ifade edememesinin geç teşhisteki bir başka etkeni oluşturduğunu bildirdi. Prof. Dr. Akçalı, çocuklarda sinüzit teşhisinin tanısının genelde ciddi diğer bir hastalık geliştiği zaman konulduğu belirtti.

“Horlayan, burnu akan, ağzı sürekli açık olan ve zaman zaman kulak iltihabı geçiren çocukta sinüzitten şüphe edilmeli. Aksi takdirde, hastalık ciddi bir sağlık sorunu yaratabilir” diyen Prof. Dr. Akçalı, şöyle devam etti:

“Sinüzit, tedavide geç kalındığında en çok kulak, akciğer ve gözde kendini gösteriyor. Gözün sinüslere yakınlığı nedeniyle iltihabın direkt göz boşluğuna yerleşmesi ve görme siniri ve damarları tutması halinde çok ciddi problemler gelişebiliyor. Gözün yuvasından öne doğru taşması, kızarıklık, şişme, göz sinirlerinde zedelenme, görme kaybı ve bozuklukları, ateş ve iltihabın beyne kadar ilerlemesi gibi durumlar görülebiliyor.”

Prof. Dr. Akçalı, sinüzitin erken tanısında antibiyotik ağırlıklı ilaçla tedavinin mümkün olduğunu, ancak rahatsızlığın 3 aydan fazla sürmesi ve yılda 4’den fazla sinüzit ataklarının olmasının hastalığın kronikleştiğini gösterdiğini ve bu durumda cerrahi operasyonun kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.

Çocuklar hastalığı ifade edemediği için bunu davranışları ile belli ettiklerini bildiren Prof. Dr. Akçalı, “Bu davranışlar, başı tutma ve başa vurma, yanakları ovma, saç çekme ve yüzü soğuk yüzeylere sürtme şeklinde olabilir.

Ayrıca küçük çocuklar genizlerindeki akıntıyı yuttukları için de sık sık mide bulantısı çekerler” dedi. Prof. Dr. Akçalı, kronik sinüzitte bir başka belirtinin ise kuru öksürük olduğunu ve geceleri artış gösterdiğini belirterek, erken tanıda yüzde 100’e yakın başarı sağlandığını sözlerine ekledi.