Genel SağlıkHABERLER

ÇEVRE İNSANIN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYOR

Yavuz, “Devasa binalarda ve küçük havasız ortamlarda çalışmak iş verimliliğini düşürür” dedi.

Erzurum SSK Bölge Hastanesi Asabiye Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, çevrenin ve çalışma koşullarının insan psikolojisini etkilediğini belirterek, “Devasa binalarda ve küçük havasız ortamlarda çalışmak iş verimliliğini düşürür” dedi.

Asabiye Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, hava kirliliği, gürültü, fast-food yiyecekler, hormonlu gıdalar, kimyasal atıklar, sıkışık trafik, akmayan sular, iş yaşamının yıpratıcı rekabeti, gün boyu oturarak çalışmak, bilgisayarın karşısında tüketilen saatler, kapalı havalandırma sistemleri, kirli hava, sağlıksız çalışma koşullarının insan psikolojisini etkileyen en önemli faktörler olduğunu belirtti. Dr. Mehmet Yavuz, “Kırsal kesimin hiç tanımadığı bu yaşam biçimi, beraberinde omurga bozukluklarından sırt ağrılarına, göz hastalıklarından sağırlığa, alerjiden astıma, stresten kansere bir yığın hastalığa yakalanma riskini getiriyor. Bu yetmiyormuş gibi kişiler, bina sendromu, sekreter sendromu, yazar krampı, şehir bronşiti, gürültü sağırlığı türünden bir yığın yeni hastalığı literatüre ekliyor” diye konuştu.

Bina yığınlarının, sağlıksız ranta dayalı iş merkezlerinin, sadece çarpık kentleşme ve trafik keşmekeşi olarak değerlendirilemeyeceğini ifade eden Dr. Yavuz, “Olayın sosyal boyutlarından daha ciddi sağlık sorunları da vardır. İnsanları devasa binalarda, plazalarda, küçük havasız odalarda çalışmaya mahkum etmek verimliliğin düşmesine yol açar. Eğer çalıştırdığınız elemanlarınızdan iyi performans almak istiyorsanız onlara karşı cimri davranmayıp geniş çalışma alanları tahsis ediniz. İş hanlarında, plazalarda, şehrimizde birçok örneğini gördüğümüz yoğun iş merkezlerinde sık rastlanan ”hasta, bina sendromunun” belirtileri sadece halsizlik ve bitkinlik değil tabii. Baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel konsantrasyon bozuklukları, unutkanlık, göz ve cilt irritasyonları, farenjit, larenjit ve burun kanaması da sıkça rastlanan şikayetler. Belirtilerin hepsinin ortak özelliği çalışma ortamından birkaç günlüğüne uzaklaşınca şikayetlerin bitiyor olmasıdır” şeklinde konuştu.