Genel SağlıkHABERLER

DÜNYADA 100-150 MİLYON KİŞİ ASTIM HASTASI

Prof. Dr. Ali Kocabaş, “çevre kirliliği astımın ortaya çıkmasında önemli bir etken” dedi.

Astımın küresel bir halk sağlığı sorunu olduğu ve son 10 yılda özellikle çocuklarda olmak üzere tüm yaş gruplarında yaygınlaştığı dile getirildi.

TORAKS Derneği Genel Başkanı ve Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, “Dünya Astım Günü” nedeniyle halka açık düzenlenen bilgilendirme toplantısında, astımın küresel bir sağlık sorunu olduğunu, ancak bir “kabus” gibi görülmemesi gerektiğini söyledi.

Kocabaş, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 100-150 milyon kişinin astım hastası olduğunu, son 10 yılda da başta çocuklarda olmak üzere tüm yaş gruplarında yaygınlaştığını belirtti.

SİGARA DUMANINDAN KORUNMALI

Her astımlı hastanın teşhis, düzenli takip ve tedavi olanaklarına kavuşturulmasını sağlayacak bir sağlık sistemi oluşturulması gerektiğini vurgulayan Kocabaş, şöyle konuştu: “Anne ve babanın içtiği sigara bebekte astım hastalığının ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu nedenle özellikle allerji ve astım hikayesi olan ailelerde kesinlikle sigara içilmemelidir. Astım hastalarının evlerinde, işyerlerinde ve diğer kapalı ortamlarda sigara dumanından korunmaları sağlanmalıdır. Sigara yasası kesinlikle uygulanmalı, ilgili kurumlar bu konuda gerekli denetlemeleri yapmalıdırlar.”

TEDAVİ YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTİYOR

Ç.Ü Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seval Güneş Kendirli ise konuşmasında hırıltılı solunum, göğüste sıkışma veya baskı hissi, nefes darlığı ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan astım hastalığının tedavisinin önemine işaret etti.

Gerekli tedavi ve takip yapıldığı takdirde astım hastalarının yaşam kalitelerinin düşmesinin önüne geçileceğini ifade eden Kendirli, şunları kaydetti: “Astım kalıtsal geçiş özelliği olan bir hastalıktır. Anne ya da babadan birisinde astım varsa çocukta da olma ihtimali yüzde 25, her ikisi de astımlı ise bu oran yüzde 50’ye çıkmaktadır. Bu nedenle ailesinde astım öyküsü olanların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çevre kirliliği de astımın ortaya çıkmasında önemli bir etkendir. Bu açıdan konu çok geniş bir kapsamda değerlendirilmelidir.”