Genel SağlıkHABERLER

SİGARANIN ÇOCUKLARDA BIRAKTIĞI ETKİ

Sütle beslenen çocukların yanında sigara içilmesi çocukların kansere yakalanma riskini artırıyor

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Erel, sigaranın pasif içiciler üzerindeki etkisini araştırdı. Özellikle küçük çocuklar üzerinde araştırmalarını yoğunlaştıran Doç. Dr. Erel, “Sütle beslenen çocukların yanında sigara içilmesi çocukların kansere yakalanma riskini artırıyor” dedi.

Sigaranın pasif içicilerde, özellikle çocuklarda meydana getirdiği zararlar konusunda bir araştırma yapan Doç. Dr. Erel, “Anne sigara içmiyor, baba eve geldiğinde sigara içiyor. Bebek ve çocukların bu sigara dumanından zarar görüp-görmediğini araştırdık. Gerçekten gerek süt içen bebeklerin gerekse daha büyük okul çocuklarının yanında sigara içilmesinden dolayı, vücutlarındaki hücrelerin bozulma hasarını yüksek bulduk” dedi.

Araştırma kapsamında evinde sigara içilen ve sütle beslenen 50 bebek ile ilköğretimde okuyan 300 öğrenci arasında yapılan araştırmada, babaların evde sigara içilmesinin çocuklar üzerindeki etkisini araştırdıklarını belirten Doç.Dr.Erel, sigaranın çocuklar üzerinde etkisinin fazla olduğunu belirterek, “Babalar çocuklarını seviyorlarsa evde sigara içmemeli. Eğer illa da içeceklerse balkon ya da dışarıda içmeliler. Evde sigara içildiğinde çocuklarda ileride damar sertliğinin, her türlü kanserin, hücre yıpranmasının temelini atarlar” diye konuştu.

Doç. Dr. Özcan Erel, damar sertliği, kanser ve hücre yıpranmasından korunmak için çocukların sigara dumanından uzak durmalarının yanında bol bol sebze yemeleri gerektiğini belirti.