Genel SağlıkHABERLER

YOKSULLARA ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI

Yoksul ailelerin sağlık hizmetlerinden düzenli yararlanmalarını teşvik ederek bebek ve anne ölümlerini azaltmak amacıyla, yoksul ailelere “şartlı nakit yardımı” yapılacak.

Yoksul ailelerin 0-6 yaş arasındaki çocukları ile yoksul gebelere gebelik süresi ve doğumdan 2 ay sonrasına kadar ayda 15 milyon lira yardım verilecek. Sağlık kuruluşunda doğum yapan annelere de bir defalık 50 milyon lira doğum yardımı ödenecek. Ayrıca, çocuklarını okula gönderemeyen yoksul ailelere de çocuk başına eğitim yardımı yapılacak.

Yoksul aileleri sağlık hizmetlerinden yararlanmaya teşvik amacıyla, “Sosyal Riski Azaltma Projesi” kapsamında, Devlet Bakanlığı ile Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının işbirliğinde uygulanacak “Şartlı Nakit Transferi” programına ilişkin protokol, Devlet Bakanı Beşir Atalay ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından imzalandı.

Devlet Bakanı Atalay, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Dünya Bankası’nca desteklenen ve toplam 635 milyon dolar bütçesi bulunan programdan, nüfusun en yoksul yüzde 6’lık kesiminin yararlanmasını hedeflediklerini söyledi. Atalay, “Amacımız, yoksulun yoksulu denilen kesime sağlık ve eğitim hizmetlerine erişmesine katkı sağlamak” dedi.

1.2 MİLYON ÇOCUK, 200 BİN AİLE

Programla yaklaşık 1.2 milyon çocuğa ve 200 bin anneye hizmet götürülmesinin planlandığını anlatan Atalay, program çerçevesinde anne ve bebek ölümlerinin azaltılması için “yoksul ailelerin 0-6 yaş grubundaki çocuklarını sağlık kontrolüne götürmeleri, anne adaylarının düzenli gebelik ve lohusalık kontrollerini yaptırmaları ve doğumlarını hastanede yapmalarını” teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu yönetimindeki programın geçen yıl 6 pilot bölgede uygulandığını belirten Atalay, protokol ile programın Türkiye geneline yayılacağını bildirdi. Atalay, programdan yararlanmak isteyen yoksul ailelerin il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile okullar, sağlık ocakları ve muhtarlıklarda bulunan formlarla başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.

TEK ŞART: ‘DÜZENLİ KONTROL’

Yardımların verilmesi için tek şartın “kontrollere düzenli gitmek” olduğunu vurgulayan Atalay, bu ailelerin sağlık kontrollerine düzenli gidip gitmedikleri hakkında sağlık personeli tarafından vakıflara bilgi verileceğini söyledi. Atalay, 2 kez kontrole gitmeyen ailelerin önce uyarılacağını ve bunun devam etmesi halinde durumları değerlendirilerek gerekirse yardımın kesileceğini kaydetti.

EĞİTİM YARDIMI

Projenin sağlıkla ilgili ayağının Sağlık Bakanlığı ile yürütüleceğini anlatan Atalay, eğitim ayağında ise Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılacağını kaydetti. Atalay, programın eğitim ayağında çocuklarını okula gönderemeyen yoksul ailelere de eğitim yardımı yapılacağını söyledi. Atalay, yoksul ailelerin 1-11 arası sınıflarda okuyan çocuklarının düzenli olarak okula devamlarını sağlamak amacıyla birinci çocuk için ayda 16 milyon 500 bin lira, ikinci çocuk için ayda 15 milyon lira, üçüncü çocuk için de ayda 13 milyon lira eğitim yardımı yapılacağını bildirdi. Söz konusu yardımların annelere verileceğini belirten Atalay, paraların kadınlar adına açılacak hesaplara yatırılacağını söyledi. Pilot uygulama sırasında 76 bin 685 ailenin eğitim ve sağlık yardımından yararlanmak için başvurduğunu bildiren Atalay, halen 145 bin öğrencinin eğitim yardımı, 51 bin 628 çocuğun da sağlık hizmeti aldığını ifade etti.

“ŞARTLI YARDIMIN ÖNEMİ”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, anne ve çocuk sağlığının dünyada önemli gösterge olduğunu belirterek, Türkiye’de 30 yıl önce binde 200 olan bebek ölümlerinin günümüzde binde 30’lara düşürüldüğünü ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Bebek ölümlerinin azaltılmasında çocukların sağlık kuruluşlarına götürülmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Akdağ, şartlı yardımın en önemli yönünün bu olduğunu söyledi. Bu program kapsamında bebek ölümlerinin en yüksek olduğu ilk bir yıl ile 6 yaşa kadar çocukların düzenli sağlık hizmeti almalarının sağlanacağını ve yoksul anne adaylarına da gebelikten itibaren sağlık hizmeti alma imkanı getirildiğini anlatan Akdağ, ayrıca bu annelerin doğumlarının daha güvenli şekilde bir sağlık kuruluşunda yapmalarının da sağlanacağını belirtti. Akdağ, “Böylece toplumun en yoksul kesimindeki aileleri sağlık hizmeti almaya teşvik ediyoruz” dedi.

Bir soru üzerine, yardım miktarlarının çok yüksek olmadığını bildiklerini ifade eden Akdağ, bu rakamların daha sonra artırılabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, bir başka soruyu yanıtlarken de, söz konusu sağlık hizmetinin koruyucu sağlık hizmeti olduğuna ve ücretsiz verileceğine işaret ederek, “Bütün mesele, sağlık hizmetinden yararlanmayı teşvik etmektir” diye konuştu.

Akdağ, bir gazetecinin 15 milyon liralık sağlık yardımının çocuk yapmayı teşvik edip etmeyeceği yolundaki sorusu üzerine, tam tersine bu teşvikle sağlık kuruluşlarına çekilen kadınlara aile planlaması ve üreme sağlığı konularında bilgi aktarımı için de bir avantaj yakalamış olacaklarını bildirdi. Akdağ, “Böylece kişiye ulaşarak aile planlamasını da daha kolay yapacağız” diye konuştu.