Genel SağlıkHABERLER

SİROZ, KAN TESTİYLE ERKEN TEŞHİS EDİLEBİLECEK

Belçikalı bilim adamları, gelecekte basit bir kan testiyle karaciğer sirozunun erken teşhis edilebileceğini kaydettiler.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan habere göre, Belçika’daki Gent Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Nico Callewaert başkanlığındaki ekip, kandaki belirli şeker moleküllerinin bileşiminin ve miktarının, doğrudan karaciğerin işleviyle ilgili olduğunu saptadılar. Bilim adamları, normal düzeyden farklı olan şeker bileşiminin karaciğer hasarının başlangıcına işaret ettiğini belirttiler.

Sirozlu hastaların karaciğer kanseri olma riski 40 kat artıyor.

Karaciğer hasarları genelde ya biyopsiyle ya da gözlerin sarı renk alması gibi belirtilerle çok geç teşhis ediliyor. Karaciğer hasarı ne kadar erken teşhis edilirse tedavinin başarı şansı o kadar artıyor.

Callewaert, karaciğerde çeşitli metabolizma süreçlerinde farklı amaçlar için değişik şeker moleküllerinin üretildiğini ve işlendiğini belirterek, karaciğer işlevindeki bir bozukluğun kandaki bu şeker moleküllerinin bileşiminden anlaşıldığını söyledi. Callewaert, yeni geliştirilen testle karaciğer hasarının hangi evrede olduğunu tespit edebildiklerini kaydetti. Testin karaciğer hasarı olan hastalar üzerinde denendiğini belirten Callewaert, siroz başlangıcının tespit edildiği testin başarı oranının yüzde 80 olduğunu ifade etti.

Bilim adamları, testin başarı oranını daha da artırmak için çalışıyorlar.