Genel SağlıkHABERLER

DOKTOR, ENKAZ ALTINA GİRECEK

Afetlerde, enkaz altındaki yaralılara ilk tıbbi müdahalede bulunacak olan sağlık çalışanı gönüllülerden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) İzmir’de kuruldu.

50 gönüllü sağlık çalışanından oluşacak ekip, kurtarma çalışmasında enkaz altında yaralıya müdahale edecek. Ekipte anestezi, genel cerrahi, ortopedi, göğüs ve psikiyatri uzmanlarının yanı sıra, pratisyen hekimler, paramedikler, hemşire, ebe ve sağlık memurları bulunacak.

İzmir Sağlık Müdürü Levent Kıdak, düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi (ASOP) kapsamında, UMKE’nin İzmir’de de hayata geçirilmesi için çalışmalara başladıklarını ve gönüllülerden 50 kişilik ekip oluşturduklarını söyledi. Kıdak, afetlerdeki ölümlerin büyük bölümünün olay sırasında ve bir kaç saat içerisinde meydana geldiğini, bu süre zarfında yapılacak tıbbi müdahalelerin ölüm ve kalıcı sakatlıkların önüne geçeceğini anlattı.

Kıdak, şöyle konuştu: “UMKE, afet ve benzeri durumlarda arama-kurtarma çalışmalarındaki sıcak saatlerde, yaralıya ulaşıldığında profesyonel tıbbi tedaviye başlayacak ve yaralıyı stabilize edecek, hayatta kalması için gerekli sağlık desteğini verecektir.” Kıdak, UMKE’nin, 15 Aralık 2003’te, 30 gönüllünün katılımıyla Bursa’da kurulduğunu ve bu ekibin İran depremi ile Konya’da çöken bina enkazlarında görev aldığını bildirdi. Kıdak, “Bursa’nın ardından, İzmir’de de bu ekibi kurma çalışmaları başlattık. Sağlık çalışanları arasından seçilen 50 gönüllünün, 1 hafta sürecek teorik ve pratik eğitimine önümüzdeki hafta başlanacak” dedi.

5’ŞER KİŞİDEN OLUŞAN 2 AYRI EKİP KURULACAK

Levent Kıdak, ekipte anestezi, genel cerrahi, ortopedi, göğüs ve psikiyatri uzmanlarının yanı sıra, pratisyen hekimler, paramedikler, hemşire, ebe ve sağlık memurları bulunacağını belirtti. İzmir’de 25’şer kişiden oluşan 2 ayrı ekibin kurulacağını ifade eden Kıdak, üzerinde ameliyatların gerçekleştirilebileceği seyyar hastane TIR’ın da tahsis edileceğini söyledi. Kıdak, bu ekiplerden oluşturulacak 4’er kişilik timlerin, enkaz altında sağlık hizmeti vereceğini vurgulayarak, yalnız İzmir’de değil, Türkiye’nin her bölgesine, hatta yurt dışına giderek görev yapacaklarını kaydetti.