Genel SağlıkHABERLER

SOĞUĞA KARŞI BAKAN UYARISI

Bakan Akdağ, vatandaşları, soğuk havalarda artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyardı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşları, soğuk havalarda artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyardı.

Bakan Aktağ, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için kapalı, kalabalık ortamlarda kalınmamasını, hastaların kendi başlarına antibiyotik kullanmamalarını önerdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Yalova Termal Tesisleri’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, soğuk havalar ile birlikte halk ardasında soğuk algınlığı olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını söyledi. Bunun en önemli nedeninin, kişilerin kapalı ortamlarda daha fazla bir arada bulunması olduğunu belirten Akdağ, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için kapalı, kalabalık ortamlarda kalınmamasını istedi.

’ELLERİNİZİ ÇOK İYİ YIKAYIN’

Hastalıkta bulaşmanın büyük ölçüde eller yoluyla gerçekleştiğini vurgulayan Akdağ, bu nedenle ellerin çok iyi yıkanması gerektiğini belirtti. Akdağ, antibiyotik kullanımı konusunda da vatandaşları uyardı. Akdağ, “Bu hastalıkların tedavisinde kendi başınıza antibiyotik kullanmayın. Çünkü, bu hastalıkların ana sebebi virüslerdir. Bu virüslere karşı antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur. Antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa buna kesinlikle hekim karar vermelidir’ diye konuştu.

’ANTİBİYOTİK, ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ İLAÇ DEĞİL’

Toplumda bazen antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak da kullanıldığını, bunun çok yanlış olduğunu ifade eden Akdağ, “Antibiyotikler ateş düşürücü ilaçlar değildir. Mikroorganizmaya karşı kullanılan ilaçlardır. Bunların kullanımına mutlaka hekimler karar vermelidir” dedi. Türkiye’deki antibiyotik tüketimini “eskiden Anadolu’da seyyar gözlük satıcılarının satış yöntemine” benzeten Akdağ, “Eskiden bir kasa gözlükle deneme yanılma yoluyla vatandaşa gözlük satarlardı. Antibiyotik kullanımını buna benzetiyorum. Kendi başına antibiyotik kullanımı hem kendimize hem de topluma zarar verir. Bunları gereksiz yere ne kadar kullanırsak organizmaya karşı direnç oluşur” diye konuştu.