Genel SağlıkHABERLER

ODUN, KÖMÜR VE TEZEK DUMANI, KOAH’A NEDEN OLUYOR

Odun, kömür ve tezek dumanının, akciğer hastalıklarına neden olduğu bildirildi.

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Bayram, “Kapalı ortamlarda odun, kömür ve tezek dumanına maruz kalanlarda sigara içmedikleri halde KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) görülebiliyor. Özellikle kapalı ortamlarda dumana maruz kalmak çok zarar veriyor.

D.Ü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Bayram, KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) en çok sigara içenlerde görüldüğünü, hastalığın, ileri yaşlarda öksürük ve nefes darlığıyla ortaya çıktığını söyledi. Hastalığın bir süre sonra solunum yetmezliğine neden olduğunu, sigara içimi dışında başka etkenlerin de hastalığa yol açtığını kaydeden Doç. Dr. Bayram, sigara içmediği halde KOAH’a yakalananlar bulunduğunu bildirdi. Odun, kömür ve tezeğin yakılması sonucu çıkan dumanın çeşitli kimyasal ve organik bileşiklerin ortaya çıktığını, bunların zararlı olduğunu anlatan Bayram, odun, kömür ve tezek dumanının akciğer hastalığına neden olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Bayram, odun, kömür ve tezeğin, yemek pişirmek, ısınmak, çamaşır yıkamak, su ısıtmak ve tandırda yakmak amacıyla kullanıldığını ve kullanım sırasında dumanına maruz kalmanın, zararlı olduğunu ifade ederek şöyle dedi: “Kapalı ortamlarda odun, kömür ve tezek dumanına maruz kalanlarda sigara içmedikleri halde KOAH görülebiliyor. Özellikle kapalı ortamlarda dumana maruz kalmak çok zarar veriyor. Dumana maruz kalmanın etkileri, yıllar sonra ortaya çıkıyor. Özellikle sigara içmedikleri halde dumana maruz kalanlarda KOAH ortaya çıkıyor. Bu hastalığın ilerlemesini önlemek için, nedenlerini ortadan kaldırmak gerekiyor. Odun, kömür ve tezek, kapalı ortamlarda kullanılmamalıdır. Açık ortamlarda dumanın etkisi azalıyor. Kapalı ortamlarda kullanılması durumunda da mekanın sık sık havalandırılması lazım.”