Genel SağlıkHABERLER

SEBZE TÜKETİN

Amerikan Kanser Enstitüsü’ne göre kanser vakalarının yüzde 80’i belirgin nedenlerden kaynaklanıyor. Kanser vakalarının yüzde 30’unun sebebi sigara, yüzde 35-50’si ise yanlış beslenmeden kaynaklanıyor. Uzmanlar, kanser riskini azaltan en önemli gıdaları da belirlediler.

Dünyada tüm ölüm vakalarının beşte 1’ini kanser oluşturuyor. Amerikan Kanser Enstitüsü’nün rakamlarına göre tüm kanser vakalarının yüzde 30’u sigaradan, yüzde 35-50’si ise yanlış beslenmeden kaynaklanıyor.

Amerikan Kanser Önleme Araştırma Programı’nın Başkanı Dr. John Potter, sigarayı bıraktıktan sonra sebze meyveye ağırlık vermenin kanseri önlemede en etkili silah olduğunu söyledi. Sebze ve meyvelerde bulunan anti-oksidanlar ve bazı kimyasallar, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserojen maddelerin hücrelere sızmasına engel oluyorlar. ‘‘Günde 5 Kez’’ sloganıyla başlatılan kampanya çerçevesinde herkese sağlıklı bir yaşam için günde 5 kez sebze ya da meyve yemesi öneriliyor. Sebze ve meyvelerde bulunan vitamin ve mineraller, kanserojen maddelerin hücrelere sızarak anormal gelişmelerini engelliyor ya da tümör hücrelerinin yayılmasını yavaşlatıyor. Amerikan Ulusal Kanser Araştırmaları Vakfı, kanserle mücadele etkin rol üstlenen sebze ve meyveleri de sıraladı