Genel SağlıkHABERLER

İNSANOĞLUNU YENİ HASTALIKLAR BEKLİYOR

Bilimadamları gelecek yıllarda insan sağlığı için en büyük tehditlerden birinin de hayvan hastalıkları olacağı uyarısında bulunuyor.

Gelecek otuz yılda SARS gibi daha önce varlığı bilinmeyen en az 30 yeni hastalık ortaya çıkabileceği belirtiliyor. AIDS, ebola, deli dana, SARS ve son olarak da kuş gribi…

İngiltere’de biraraya gelen bilimadamları son otuz yılda ortaya çıkan bu tür hastalıkların sayısında gelecek yıllarda daha büyük bir artış yaşanacağına dikkat çekti. Hatta, bilimadamları, gelecek otuz yılda en az 30 yeni hastalık ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

Yeni hastalıkların ortaya çıkmasının nedenleri arasında doğal yaşamın zarar görmesi, küresel ısınma, hayvanlarla insanların daha fazla iç içe yaşaması gösteriliyor. AIDS hastalığının Afrika ormanlarında yaşayan insanların şempanze ve maymun eti yemesi yüzünden ortaya çıktığı iddia edilirken, SARS hastalığının da Çin’de hayvan pazarlarında ortaya çıkması şüpheleri artırdı. Bilimadamları, hayvanlarda herhangi bir hastalığa yol açmayan virüslerin insanlara bulaşmasıyla daha önce rastlanmayan ve tedavisi de bulunmayan hastalıkların türediğine işaret ediyor.

En büyük endişe ise, insan-hayvan arasındaki virüs geçişinin artması. Bu nedenle hasta hayvanlar kadar sağlıklı hayvanlar üzerinde de geniş çaplı kontroller yapılması ve taşıdıkları vürüslerin belirlenmesi istendi.

Uzmanlar dünyanın yeni ekolojik düzeninde mikrop ve virüslerin yayılma eğiliminde olduğunu, bu nedenle hayvanlardan insanlar bulaştığını belirtti.