Genel SağlıkHABERLER

SİVRİSİNEK TER KOKUSUNA GELİYOR

Özellikle dişi sıtma sivrisineklerin, insan terinde bulunan spesifik bir kokuya karşı koyamadığı kaydedildi.

Nature dergisindeki habere göre, Yale Üniversitesi’nde görevli bilim adamı John Carlson ve ekibi, sıtma sivrisineği olarak bilinen anofel türü sivrisineklerin 4-metilfenol kokusuna yöneldiğini belirlediler.

Buluş sayesinde, insan terindeki 4-metilfenol kokusunu bastırmak için özel kokuların geliştirilebileceği ya da 4-metilfenol tuzakları hazırlanarak, sivrisineklerin buraya yönelmesinin sağlanabileceği kaydedildi.

Carlson, dişi anofel sivrisineklerinin insan terinde bulunan 4-metilfenol kokusunu, AgOr1 adındaki alıcı sayesinde kilometrelerce uzaklıktan bile aldıklarını belirterek, sivrisineklerin, alıcı kokuyu alır almaz, kanını emmek amacıyla hedeflerine yöneldiğini söyledi. Carlson, AgOr1 alıcısını sadece dişi sivrisineklerde tespit edebildiklerini ifade etti.

YILDA BİR MİLYON KİŞİ SITMADAN ÖLÜYOR

İnsana sivrisinek ısırmasıyla bulaşan sıtma paraziti “plasmodium falciparum”, vücutta hızla çoğalıyor ve bu kişiyi ısıran sivrisineklere bulaşarak yayılıyor. Belirtileri yüksek ateş, baş ağrısı ve istifra olan sıtma hastalığına karşı henüz aşı geliştirilemedi. Yılda bir milyon kişinin sıtma hastalığından öldüğü tahmin ediliyor.