Genel SağlıkHABERLER

SSK’LILARIN İLAÇ ÇİLESİ BİTECEK Mİ?

Buna göre yakın bir zamanda poliklinik hastalarının ilaçları özel eczanelerden temin etmeleri sağlanacak.

SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, Kurum mensuplarına sağlık hizmeti verirken en çok sıkıntıyı ilaçların dağıtılmasında yaşadıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, sorunu çözmek için poliklinik hastalarının ilaçlarını özel eczanelerden temin etmelerini sağlayacaklarını bildirdi.

Prof. Dr. Karahan,”SSK ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin ortak kullanımı”, “hastanelerdeki yoğunluk”, “SSK’lı hastaların yaşadığı ilaç sorunu” ve “kurum mensuplarının özel sektöre ait sağlık kuruluşlarından yararlanmaları” konularındaki sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinin ortak kullanımı uygulamasına, 1 Temmuz 2003’te 7 ilde başlandığını ve 1 Eylül’de uygulamanın kapsamının 11 ile çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Karahan, protokolün 1 Ocak 2004 itibariyle de Türkiye genelinde uygulanmaya başladığını vurguladı. Ortak kullanım uygulamasıyla SSK mensubu hastaların, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sevksiz yararlanabildiklerini kaydeden Prof. Dr. Karahan, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensupları, yeşil kart sahipleri ve 2022 Sayılı Yasa kapsamında bulunan vatandaşların da SSK hastanelerinden direk hizmet alabildiklerini belirtti. Bunun “karşılıklı bir uygulama” olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karahan, “Burada hedef, kamunun sağlık tesislerinden bütün vatandaşların eşit olarak yararlanmasıdır” dedi.

“SEVK ZORUNLULUĞUNU KALDIRDIK”

Protokolde yapılan son değişiklikle sevk zorunluluğunu kaldırdıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Karahan, şunları söyledi: “Artık sevk sadece aktif sigortalılar, çalışanlar için geçerli. Bu da çalışma disiplinini sağlama açısından zorunlu. Emekliler için il ve hastane farkı gözetmeksizin sevke gerek yok. Amacımız, vatandaşın sağlık sorununu yerinde karşılamak, ama bunun mümkün olmadığı yerlerde insanlarımız hiçbir kısıtlama olmaksızın diğer hastanelerden yararlanabilecekler. Biz bu uygulamayla önemli bir sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Ülkemizde şimdiye kadar sağlığa çok ciddi bir yatırım yapılmış ancak, bir çok ilde sağlık alanına yeni yatırım yapmadan da bu sorun sağlık hizmeti satın alınarak çözülebilir. Hatta uygulama sonucunda kamunun bazı illerde tesis fazlası olduğu ortaya çıkacak. Bu uygulamada önemli olan kaynakların bütün vatandaşlar açısından verimli kullanılmasıdır.”

“İLAÇ ÇİLESİ BU YIL BİTECEK”

Prof. Dr. Karahan, uygulamaya rağmen hastanelerdeki yoğunluğun devam ettiğini ifade ederek, mevcut kuyrukları azaltmak için çeşitli önlemler aldıklarını söyledi. “Ortak kullanımda en çok sıkıntı çektiğimiz nokta ilaç sorunu” diyen Prof. Dr. Karahan, şunları kaydetti: “Bu sorunu çözmek için önümüzdeki ay içerisinde 550 eczacı alacağız. Bu bizim ihtiyacımızı belli bir oranda karşılayacak ama bize gerekli olan bunun iki katı kadar personel… Hastalarımızı rahat ettirmek için ayaktan tedavi olan hastaların (poliklinik hastalarının) ilaçlarını özel eczanelerden temin ettirmek istiyoruz. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Bu konuda sektör kuruluşlarıyla birlikte biz de Sağlık Bakanlığı’nın ilaç kararnamesini yani yeni ilaç zammını bekliyoruz. Şu anda bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın yayınlayacağı karara odaklanmış bulunuyoruz. Eğer bu sıkıntı aşılır, biz de eczanelerle anlaşma sağlarsak hastalarımız modern çağın gerektirdiği hizmete sahip olacak.”

Büyükşehirlerde birinci ve ikinci basamak sağlık hizmeti veren tesislerin sayısını hızla artırmayı planladıklarını ifade eden Prof. Dr. Karahan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de “24 saat açık, en az iki bankosu devamlı çalışan merkez eczaneler” kuracaklarını bildirdi.

“Bu ay içerisinde SSK’dan bir aydan uzun süreye ameliyat randevusu alanlar, özel sektörde tedavi olabilecekler”

“BEKLEME SÜRESİ EN FAZLA 1 AY OLACAK”

SSK mensuplarının özel sağlık tesislerinden yararlanmaları konusuna da değinen Prof. Dr. Karahan, uygulama için karar çıktığını, fiyat belirlemesi yapıldığını ve gelecek haftadan itibaren Kurum’un paket programlarını kabul eden özel hastanelerle anlaşma yapmaya başlayacaklarını söyledi.

Prof. Dr. Karahan, hastanelerde artık randevunun en fazla bir ay sonrasına verileceğini belirterek, “Dünyada, bir aylık ortalama bekleme süresi en makul, en iyi süredir. Dünyanın çoğu ülkesi bu imkanı hastalarına veremiyor. Türkiye’de hastalara ‘en fazla bir ay bekleyeceksiniz’ denmesi bir devrimdir. Türkiye bu yıl içerisinde sağlık alanında Avrupa’nın çoğu ülkesinden daha iyi bir konuma gelecek” diye konuştu.

Bu ay içerisinde SSK’dan bir aydan uzun süreye ameliyat randevusu alanların özel sektörde tedavi olma imkanına sahip olacaklarını bildiren Prof. Dr. Karahan, “Hedefimiz, mensuplarımızı bir ay bir gün bile bekletmemek” dedi.