Genel SağlıkHABERLER

GRİP ESKİYE DÖNDÜRDÜ

Grip salgının ardından kekik, adaçayı, karanfil, nane, anason, gibi bitkilerin satışı yükseldi.

Bölgede özellikle Diyarbakır, Batman, Şırnak, Mardin ve Siirt’te etkili olan grip salgını, il merkezi ve bir çok ilçelerinde okulların tatil edilmesine neden oldu.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Kızıl, yaptığı açıklamada, baharatların gıda ve yemeklere tat, koku ve renk vermek, antimikrobiyal, antioksidan ve fizyolojik etkilerinden dolayı kullanıldığını söyledi.

Baharatların antimicrobial etkileri ile ilgili bilgilerin oldukça eski olduğunu, yapılan araştırmalarda baharat tüketiminin artmasıyla bağırsaklarda bakteriyal değişim sağlayarak kanser riskini azaltabileceğinin bildirildiğini kaydeden Kızıl, yapılan bilimsel çalışmalarda da baharatların antimikrobiyal (mikroplara karşı etkili) etkilerinin oldukça yüksek olduğunun belirlendiğini vurguladı.

Kızıl, baharat ve uçucu yağların tarih öncesinden beri bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlatarak, bitkilerin antimikrobiyal etkileri içerdikleri etken maddelere ve bunların oranlarına bağlı olarak değiştiğini ifade etti.

Kızıl, şöyle konuştu: “Baharatların antioksidan etkileri özellikle fenolik bileşiklerden ileri gelmektedir. En fazla bulunanları ise flavonoitler ile fenolkarbonik asittir. Bu bakımdan zengin olan baharatlar, kimyon, rezene, dereotu, anason, kişniş, karabiber adaçayı, biberiye, kekik, karanfil ve kırmızı biberdir. Soğuk algınlığında rahatlatıcı ve bronş açıcı olarak kullanılabilecek bitkiler var. Çok yönlü etkilere sahip olan melisa, kekik, rezene, çördük otu, nane, anason, adaçayı, biberiye, çemen, defne, fesleğen, karanfil gibi yaygın olarak bulunan bitkiler bronş açıcı, terletici, antiseptik ve rahatlatıcı etkilerinden dolayı kullanılabilir. Bu tür bitkiler gelişmiş ülkelerde çok yaygın kullanılıyor.”