Genel SağlıkHABERLER

BY-PASS SONRASI TEDAVİYİ AKSATMAYIN

Ameliyattan sonra da devam eden kalp-damar hastalığına neden olan faktörlerin, yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavisiyle azaltılması gerekiyor.

Tedavi önerilerine uyulmazsa, kalbin kendi damarlarında ve by-pass yapılan damarlarda yeni darlıklar gelişebiliyor. Bunun sonucunda da tekrar cerrahi ya da anjioplasti yapılarak müdahale gerekiyor.

Koroner by-pass ameliyatının yalnızca hastalığın neden olduğu sonuçları ortadan kaldırdığı ve hastalığın ameliyat sonrası da devam ettiği belirtilerek, ameliyat sonrası önerilen tedavi programının aksatılmadan sürdürülmesi gerektiği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güliz Kozdağ, kalp-damar hastalığının ameliyat sonrası da devam ettiğini söyledi.

ÖZEL YAŞAMDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI

By-pass ameliyatıyla hastalığın tedavi edilmediğini, yalnızca hastalık sonucu daralan ya da tıkanan damarlara köprü atıldığını anlatan Kozdağ, “Ameliyat sonrası kişinin özel yaşamında bazı değişiklikler yapması zorunlu. Hastalığa neden olan faktörler yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınıp azaltılmalıdır” dedi. Sorunsuz kalp ameliyatının ardından hastaların 6-8 gün içinde hastaneden ayrıldığını ifade eden Kozdağ, hastaların 15 gün kendilerine ait odada kalması ve sınırlı ziyaretçi kabul etmesi gerektiğini belirtti.

İlaçların düzenli kullanılıp, kontrollerin de atlanmaması gerektiğine işaret eden Kozdağ, şunları kaydetti: “Önerilen tedaviye kesinlikle uyulmalıdır. Çünkü hastalık devam etmektedir. Eğer önerilere uyulmazsa, kalbin kendi damarlarında ve by-pass yapılan damarlarda yeni darlıklar gelişebilir. Bunun sonucunda da tekrar cerrahi ya da anjioplasti yapılarak müdahale gerekebilir.”

TAKİP VE TEDAVİ PROGRAMI

By-pass ameliyatı geçiren kişilerde görülen tepkilere de değinen Kozdağ, şunları söyledi: “Ameliyat geçiren kişi üzgün, ürkek olabilir. Uyuma güçlüğü çekip, normalden az ya da çok yiyebilir, yaşamla daha az ilgili olabilir. Kısıtlanmış bir aktiviteyle yaşama geri dönen hasta ağrı, depresyon ve endişe yaşayabilir. Bu nedenle, hastaların ameliyat sonrasında profesyonel destek görmeleri uygun olacaktır. Bu da hasta-doktor ve ailenin yakın ilişki içinde bulunmasını gerektirir. Bu tür rehabilitasyon programlarının ölümü azalttığı, hastanın yaşam kalitesini düzelttiği ve tekrar hastaneye yatışı azalttığı bilinmektedir.”

Kozdağ, yurt dışında uygulanan hasta takip ve tedavi programlarının KOÜ’de de başlatılmasının planlandığını ve programa başka hastanelerde ameliyat edilenlerin de birinci aydan sonra kabul edileceğini sözlerine ekledi.