Genel SağlıkHABERLER

‘ÜROLOJİ UZMANI KADIN ÜYEMİZ YOK’

Türk Üroloji Derneği Genel Başkanı ve Cerrahpaşa Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vural Solak, üyeleri arasında “üroloji uzmanı kadın hekimin” olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Vural Solak, “bırakın kadın hekimi, Türk toplumunda erkekler, genital organlarını erkek doktora gösterirken utanıyor” derken, Prof. Dr. Oktay Nazlı “ürolog olacak bayan hekimimiz, Türk tıp tarihe geçer” dedi.

Prof. Dr. Solak, Türkiye’de ürolojinin yıllarca “erkek” hastalıklarıyla ilgili bir bölüm olarak görüldüğünü, bu yüzden kadın doktorların bu dalı seçmediklerini belirtti.

Kadınların tıp fakültesini bitirdikten sonra “üroloji uzmanı olmak istiyorum” demesi durumunda “hayır sen olamazsın” diyecek bir mekanizma veya kurum bulunmadığını anlatan Prof. Dr. Vural Solak, şu bilgiyi verdi: “Erkekler, kadın doktordan, ürologlardan çekiniyorlar. Bırakın kadın hekimi, Türk toplumunda erkekler, genital organlarını erkek doktora gösterirken utanıyor. Üroloji, cerrahi ağır dallardır. Ağır olan bu dalları da kadın hekimler pek tercih etmiyor. Anestezi, plastik ve çocuk cerrahlarının bile sayısı bir elin parmakları kadar azdır. Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde ürolog kadın doktorlar var ama bizde maalesef yok. Bir iki üniversitemizde ürolojiye başlayan bayan hekim duyduk, sonra başka bir dala geçtiklerini öğrendik. 984 üyemiz arasında hiç kadın yok.”

Prof. Dr. Solak, Sağlık Bakanlığı’nın bugüne kadar bin 900 civarında “üroloji uzmanına” sertifika verdiğini, bunlar arasında da kadın olmadığını söyledi.

TÜRK TIP TARİHİNE GEÇER

Ege Üniversitesi (EÜ) Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Nazlı da Türk kadın üroloji uzmanına bugüne kadar rastlamadığını bildirdi. Prof. Dr. Nazlı, “Erkek hastalar (rahat konuşamam) diye kadın ürolog tercih etmez. Bayan ürolog adaylarımız ise sosyal çevreden, çekingenlikten bu dala ilgi göstermiyor. Ürolog olacak bayan hekimimiz, Türk tıp tarihine geçer” diye konuştu.

Türk erkeklerin ürolojiyi “tabu” olarak gördüğünü savunan Prof. Dr. Oktay Nazlı, şunları söyledi: “Üroloji sadece erkek cinselliği olarak görülmemelidir. Çocuk ve kadın ürolojisi de var. Üniversitemizde bayanların ürolog olması için propaganda çalışması yapıyoruz. Üniversitemizde Azerbaycan uyruklu bir bayan, bir ay önce üroloji bölümüne başladı. Nadir olarak istekli çıkıyor ama sonra sosyal nedenlerden bırakıyor. Dış genital hastalıklarda erkek hasta erkeği tercih ediyor.”