Genel SağlıkHABERLER

AZ STRES ÇOK GOL

Spor Psikolojisi Uzmanı Erkut Konter maç yitiren ya da hedefledikleri noktadan geride kalan takımların yöneticilerinin, başarısızlığı saha dışındaki faktörlerle açıkladıklarına dikkati çekti. Konter, ”Onu bunu suçlamak oyuncuların konsantrasyonuna olumsuz etki edecektir. Futbolcuda (Nasıl olsa ben ne yapsam sonuç değişmeyecek) düşüncesi oluşunca asli görevini yerine getirme konusunda sorunlar doğacaktır” dedi.

Ligde son haftalara girildikçe gerginlik derecesinin de yükseldiğine dikkati çeken Konter, stresi ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını, ancak stresle başa çıkmayı bilen ekiplerin avantaj sağlayacağını dile getirdi. Konter, şu bilgileri verdi:

”Aşırı stres performansı zorlaştırır, konsantrasyon bozukluğuna yol açar, özgüveni zedeler, motivasyon ve koordinasyon sorunları yaratır. Bunlar bilimsel gerçeklerdir. Stres varolacaktır, ortadan kaldıramazsınız. Ancak başa çıkmanın çağdaş yöntemleri vardır. Aslolan her ekipte bu konuda uzman bir çalışanın bulunmasıdır.” Konter, stresle başa çıkmanın belli başlı yöntemlerini ise şöyle sıraladı:

• Stresi kabul etmeli ve ”ben onunla başa çıkacağım” diyerek kararlılık gösterilmeli.

• Çağdaş gevşeme yöntemleri uygulanmalı. Solunum düzenlenmesi, meditasyon, müzik, banyo bunların başlıcalarıdır.

• Dışsallama uygulaması. Ortaya çıkan sonuçlardan kişinin kendi kendini suçlamaması.

• Amaca odaklanılması. Çünkü stres, kişiyi amacı düşünmekten alıkoyar.

• Sürekli olumlu düşünülmesi, olumsuz düşünce zehir gibidir ve vücuda girdiğinde zarara uğratır.

• Stres altında birleşme. Stres, insanları birbirinden uzaklaştırır, bunun için kenetlenmek (hep birlikte başa çıkmalıyız) ortamını yaratmak gereklidir.

• Durumun bir kez daha gözden geçirilmesi. Stres, durumu muhakeme etme yeteneğini bozar, bir kez daha gözden geçirme bu olumsuzluğu ortadan kaldırıcaktır.