Genel SağlıkHABERLER

YILBAŞI ÇAMINDA ALERJİ TEHLİKESİ

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yılbaşı yaklaşırken, evlere alınan yapay ya da canlı çamlardaki alerji riskine karşı uyardı.

Prof. Dr. Küçükusta, “yılbaşı çamları özellikle astım ve alerjisi olanlar için ciddi tehlikeler yaratabiliyor. Yapay ve canlı çamlar eve alınmadan önce mutlaka yıkanmalı” dedi.

Prof. Dr. Küçükusta, yılbaşının yaklaştığı şu günlerde, evleri yılbaşı çamlarının süslemeye başladığını hatırlattı. “Yılbaşı çamları özellikle astım ve alerjisi olanlar için ciddi tehlikeler yaratabiliyor” diyen Prof. Dr. Küçükusta, özellikle astım, saman nezlesi, egzama gibi rahatsızlığı olanların yılbaşı çamı konusunda dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Küçükusta, şunları söyledi: “Uygun koşullarda saklanmayan yapay çamlarda, küflenme olabilir ve fazla miktarda ev akarları birikebilir. Bunlar eve alınmadan önce dışarıda bir bezle silinmeli veya sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır. Gerçek yılbaşı çamları, alerjisi olanlar için daha uygundur. Ancak, bunların kabuklarında, dallarında ve iğnelerinde küf mantarları ya da polenler bulunabilir. Bazı çamlara, yeşil görünmeleri için püskürtülmüş olan kimyasal maddeler, solumsal alerjisi olanlar için sorun yaratabilir. Ağaç önce suyla yıkanmalı ve tam olarak kuruduktan sonra eve alınmalıdır. Yapay da canlı çamlar eve alınmadan önce mutlaka yıkanmalı.”

ÖTEKİ RİSKLER

Bazı kişilerde ağaç özsuyunun deriye temas ettiği yerde “kontakt dermatite”ye (temas alerjisi) neden olabildiğini de ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, duyarlı kişilerin eldiven takmadan ağaca temas etmemeleri uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Küçükusta, bir başka alerjen kaynağının da çamlara takılan çeşitli süsler olduğunu da kaydederek, “Bunların da çam eve alınmadan önce temizlenmeleri gerekir. Kokulu mumlar, astım ve saman nezlesi olanlar için problem yaratabildiği gibi, bazı mumlarda bulunabilen kurşun özellikle çocuklar için son derecede zararlıdır” dedi.