Genel SağlıkHABERLER

EN TERCİH EDİLEN AĞRI KESİCİ ASPİRİN

Aspirinin en fazla tercih edilen ağrı kesiciler arasında bulunuyor, ancak doktor tavsiyesiyle alınması gerekiyor.

13. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada satışa sunulmuş birçok ağrı kesici ilacın bulunduğunu, bu ilaçlar arasında aspirinin ardından en fazla satılan ağrı kesicilerin vermidon, novalgin, minoset ve gripin olduğunu söyledi.

Ağrı kesicilerden ucuz ve etkili olanların tercih edildiğini anlatan Altıntaş, 9-12 milyon lira arasında satılan ağrı kesicilerin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Vatandaş baş ağrısı gibi çeşitli ağrılarda kullandıkları ağrı kesicinin ucuz olmasını fakat buna karşı hemen etki yapmasını bekliyor. 9-10 milyon liralık ağrı kesiciyi almak yerine 1 milyon 200 bin liraya satılan aspirini tercih ediyor. En fazla satılan ağrı kesicilerden vermidon 2 milyon 250 bin, novalgin 1 milyon 750 bin, minoset 1 milyon 300 bin, gripin ise sadece 200 bin liraya satılıyor.”

Ağrı Olunca Eczaneye Koşuyoruz

Vatandaşların çeşitli ağrılarında uzman bir doktora gitmek yerine ağrı kesici kullanarak ağrıları dindirmeyi tercih ettiklerine dikkati çeken Altıntaş, “Halkımız, doktora gitmek yerine eczaneye giderek daha önce kullandığı veya çevresinde kullananların tavsiye ettiği ağrı kesiciyi alıp kullanıyor” diye konuştu.

Her evde mutlaka ucuz ağrı kesici ilaçların bulunduğunu kaydeden Altıntaş, gelişi güzel ağrı kesici kullanmanın çeşitli zararları olabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Ezbere, bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler zararlı olabilir. Aspirinin zararı olmaz diye düşünülmemeli. Bilgisizce ilaç kullanmanın çeşitli riskleri var. Çok fazla ve bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler daha önemli problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle aspirin bile olsa ağrı kesiciler doktor önerisi ile kullanılmalıdır.”