Genel SağlıkHABERLER

HEPATİT C’DE TÜRKİYE ŞANSIZ ÜLKE

Türkiye’deki Hepatit C hastalarının yüzde 90’ının tedaviye en zor cevap veren Tip 1 hastası olduğu belirtildi.

Marmara Üniversitesi (M.Ü.) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kalaycı, Hepatit C’de en ağır hastalık yapan ve tedaviye en zor cevap veren türün “Tip 1” olduğunu belirterek, “Türkiye’deki hasta grubunun yaklaşık yüzde 99’unu Tip 1 Hepatit C’liler oluşturuyor” dedi.

Antalya’nın Kemer İlçesi’nde düzenlenen “9. Uluslararası Antiviral Sempozyumu”na katılan Prof. Dr. Cem Kalaycı, Türkiye’de yüzde 1-2 kişide Hepatit C virüsüne rastlandığını söyledi.

Kalaycı, hastaların büyük bölümünün, kan bağışı ya da başka bir amaçla yapılan kan testleri sırasında Hepatit C virüsünü taşıdığını öğrendiğini kaydetti.

Hastalığın, halsizlik, karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, ender olarak gözlerde sarılık gibi belirtiler verdiğini belirten Prof. Dr. Cem Kalaycı, hastalığın ilerlemesi durumunda siroz veya karaciğer kanseri gibi tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini bildirdi. Kalaycı, bu durumda ise karında su, mide kanamaları, gözde sarılık, adale erimesi, bulantı, kusma gibi belirtiler ortaya çıktığına değindi.