Genel SağlıkHABERLER

ALT ISLATMA 5 YAŞINA KADAR NORMAL

Uzmanlar, çocuklarda alt ıslatma sorununun 5 yaşına kadar normal, bundan sonra hastalık olarak kabul edildiğini bildirdi

Doç. Dr. Ak, çocukta fiziksel bir hastalık olmamasına rağmen soğuk, ağırlık kaldırma, fazla bedensel hareketler ile ilgi çekme isteğiyle alt ıslatma sorununun görülebileceğini söyledi. Ebeveynlerden, sorunu olan çocuklarına ”hoşgörülü” yaklaşmalarını isteyen Doç. Dr. Ak, şöyle konuştu: ”Çocuğun alt ıslatma sorunuyla ilgili kimsenin dalga geçmesine izin verilmemeli ve çocuk tek başına yatırılmalı. Üstünü kendisi temizlemeli. Anne ve baba, bu durumun hastalık olduğunu bilmeli ve ona göre davranmalı. Çocuğu azarlamak, dövmek, hor görmek, cezalandırmak veya tehdit etmek son derece yanlıştır. Bu çocuklarda ileriki yaşlarda davranış bozukluğu görülebiliyor.”

Alt ıslatma sorunu olan çocukların genellikle uykusunun çok ağır olduğunu belirten Doç. Dr. Ak, ailelere şu önerilerde bulundu: ”Çocuk, uykulu olarak tuvalete götürülmemeli. Uyandırılıp eli yüzü yıkandıktan sonra, tuvalete götürülmeli. Yoksa çocuk, uykuda çiş yapmayı öğrenir. Bu tür çocuklar, uykuya daldıktan 1-2 saat sonra altlarını ıslatırlar. Bu durum gözönünde bulundurularak çocuklar takip edilmeli. Çocuklara, saat 17.00’den sonra sulu gıdaları sınırlı vermek gerekir. Çocuk yatağından kuru kalktığında, sarılarak ya da bir öpücükle ödüllendirmek lazım.”

Doç. Dr. İsmail Ak, bu çocuklara (altını ıslatıyor) diye bez bağlanmaması gerektiğini de belirterek, şunları söyledi: ”Çocuk, altının bağlı olmasına güvenerek altını ıslatabilir. Piyasada, hastalık için kullanılan iki çeşit ilaç var. Bunlardan biri hap diğeri ise hormon damlası. Bu damla zorunlu durumlarda kullanılmalı. Eğer, birkaç günlüğüne tatile ya da misafirliğe gidilecekse, sıkıntı yaşamamak için kullanılabilir. Şayet sürekli kullanılırsa devamlı vücudu uyardığı için bu kez duyarsız hale geliyor.”

Hastalığın bazı kişilerde ileriki yaşlara kadar devam ettiğinin gözlemlendiğini belirten Doç. Dr. Ak, ”Bu durum, bazen evlilik hayatında sorun oluşturabiliyor” dedi. Doç. Dr. Ak, alt ıslatma sorununun kız çocuklarına oranla erkeklerde daha sıklıkla görüldüğünü de kaydetti.