Genel SağlıkHABERLER

KANSERE KARŞI DOMATESİ BÜTÜN YİYİN

Domatese kırmızı rengini veren likopen adlı antioksidan madde kansere karşı etkisi olması için bütün olarak yenmeli…

Journal of the National Cancer Institut dergisinin bugünkü sayısında yayımlanan haberde, Illinois Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Thomas Boileau ve ekibinin yaptıkları araştırmayla, likopen maddesinin kanser önleyici etkisini, domatesteki başka maddelerle birlikte gösterdiğini ortaya çıkardıkları bildirildi.

Bilim adamları, sıçanlar üzerinde yaptıkları deneylerde, likopen maddesinin tek başına hemen hemen hiç etki etmediğini buldular. 200 erkek sıçana önce kanserojen bir madde veren bilim adamları, sıçanları iki gruba ayırdıktan sonra, birinci gruba 14 ay süreyle domatesin çekirdeklerini ve kabuğunu da içeren bir toz verdiler, diğer grubun yemine de saf likopen karıştırdılar.

Likopenin tek başına hemen hemen hiç etki etmediğini tespit eden bilim adamları, domates tozu verilen sıçanların prostat kanserine yakalanma riskinin, diğerlerine göre yüzde 26 oranında düştüğünü kaydettiler.

Domatesin, likopenle birlikte etki eden maddeler içerdiğini tahmin eden bilim adamları, likopen hapları yerine domatesin yenmesinin daha faydalı olacağını belirttiler.