Genel SağlıkHABERLER

İFTARDA KARBONHİDRATA DİKKAT!

İftar vaktinde tüketilen yoğun karbonhidrat içerikli gıdalar, iştah açmada önemli rol oynayan insülin hormonunun salgılanmasını tetikliyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülcan Kısakol, iftara kadar vücudun şeker ihtiyacının arttığını ve bu nedenle yemekte tüketilen karbonhidrat içerikli gıdaların, iştah açmada önemli rol oynayan insülin hormonunun salgılanmasını tetiklediğini söyledi. Kısakol, bu nedenlerle çok fazla yiyen kişilerin hızla kilo alabileceğini, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi çok sayıda hastalıkla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

Doç. Dr. Gülcan Kısakol, ramazan ayında yanlış beslenme alışkanlığına bağlı olarak kendine hakim olamayan kişilerin sağlıklarını kaybedebileceklerini belirtti. Gün boyunca aç kalan ve iftar vakti geldiğinde yemeye başlayan kişilerden, gün içinde aç kalma endişesiyle sahura kadar sürekli bir şeyler atıştıranların vücut dengesini bozduklarını vurgulayan Kısakol, “Akşam yemeklerinin ağır olmaması gerektiği gerçeği bir kenara bırakılıp, sürekli bir şeyler yeniliyor. Kısacası, beslenme düzeni tamamen değişiyor” dedi.

KARBONHİDRAT İŞTAH AÇAR

Kısakol, özellikle iftarda kendisine hakim olamayarak çok fazla yemek yiyen kişilerin, karbonhidratlı yiyecekler tükettiğinde iştahlarının daha fazla açıldığını dile getirdi. Kısakol, iftara kadar vücudun şeker ihtiyacının arttığını ve bu nedenle yemekte tüketilen karbonhidrat içerikli gıdaların, iştah açmada önemli rol oynayan insülin hormonunun salgılanmasını tetiklediğini kaydederek şunları söyledi: “Bu da (hipoglisemi) denilen şeker düşmesine yol açar. Yemeğe başlandığında bu durum, bir kısır döngü içinde sürer. Çok karbonhidrat alınmasıyla insülin hormonunun salgılanması artar ve sonuçta iştah da önlenemeyen bir şekilde açılır.”

Kısakol, bu nedenlerle çok fazla yiyen kişilerin hızla kilo alabileceğini, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi çok sayıda hastalıkla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi. Oruç tutanların iftar yemeğinde yediklerine dikkat etmesinin sağlık açısından son derece önemli olduğunu belirten Kısakol, “İftar ve sahurda hamur ve karbonhidratlı gıdalardan mutlaka uzak durulmalı, oruç tutanlar Ramazan ayı boyunca kendilerine hakim olmalıdır” dedi.