Genel SağlıkHABERLER

KANSER TEDAVİSİNDE SON GELİŞMELER ELE ALINDI

ABD’deki Mayo Clinic’te görevli medikal onkolog Prof. Dr. Ronald Richardson, “Son 30 yılda akciğer kanseri tedavisine bakacak olursak, bugün geldiğimiz noktada çok mesafe kat ettiğimizi söyleyemeyeceğim” dedi.

“Akciğer kanserini tedavi edilebilir değil, önlenebilir bir hastalık olarak görmek istediklerini” kaydeden Prof. Dr. Ronald Richardson, “Bunun da tek yolu sigara içmemek” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi ve Mayo Clinic’in ortaklaşa düzenlediği “Kanserde Yenilikler Sempozyumu”, başladı. Sempozyuma ilişkin yapılan basın toplantısında konuşan İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, sempozyumda, meme, akciğer, kalınbağırsak, böbrek ve testis kanserlerinin tedavisindeki son gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Meslek içi eğitim toplantısı niteliğindeki sempozyumun bugün Divan Oteli’nde, yarın da İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilecek oturumların ardından sona ereceğini anlatan Prof. Dr Özmen, sempozyuma 200’ü aşkın bilimadamının katıldığını bildirdi.

ABD’deki Mayo Clinic’te görevli medikal onkolog Prof. Dr. Ronald Richardson da sempozyumda ele alacağı konu olan akciğer kanseri hakkında bilgi vererek, “Son 30 yılda akciğer kanseri tedavisine bakacak olursak, bugün geldiğimiz noktada çok mesafe kat ettiğimizi söyleyemeyeceğim” dedi. “Akciğer kanserini tedavi edilebilir değil, önlenebilir bir hastalık olarak görmek istediklerini” kaydeden Prof. Dr. Richardson, “Bunun da tek yolu sigara içmemek” diye konuştu. Prof. Dr. Richardson, akciğer kanseri hastalarında yeni kullanılmaya başlanan “gaftirit” etken maddeli bir ilaç olduğunu, ancak bu ilacın henüz deneme aşamasında bulunduğunu ve sadece diğer tedavilere cevap vermemiş hastalara uygulandığını sözlerine ekledi.

“EN KOLAY TEDAVİ EDİLEN KANSERLER”

Yine Mayo Clinic’te görevli medikal onkolog Dr. John Donahue de ABD’de meme kanseri hastalarının yüzde 66-70’ine, göğüslerinin alınmasına gerek kalmadan “meme koruyucu cerrahi tedavi” uygulandığını söyledi. Dr. Donahue, “Bugün dünyada en kolay tedavi edilebilen iki kanser türü var. Biri meme, biri kolorektal (kalınbağırsak) kanseri. Bu kanserlerde, gerek genel cerrahi, gerek radyoterapi, gerekse kemoterapi tedavisi oldukça başarılıdır” dedi.

Medikal onkolog Dr. Judy Kaur da, meme kanserinin ABD’de her 8 kadından 1’ini etkilediğini, ancak mamografi ve kadınların kendi kendilerini elle muayeneleri ile erken teşhisin sağlandığını anlattı. “Bu nedenle meme kanserinden ölüm oranı bir hayli azalmıştır” diyen Dr. Kaur, ayrıca son yıllarda, hastanın sağlam göğsünde meme kanseri gelişmesini önlemek için bazı ilaçlar da kullanıldığını kaydetti.