Genel SağlıkHABERLER

GENETİKÇİLER YEŞİL DOMUZ ÜRETTİ

Alman bilim adamları, domuz cinsine yabancı bir geni domuzların hücrelerine yerleştirmeyi başardı.

Genetik olarak değiştirilen domuzların çoğunda, yabancı gen aktif hale geldi ve hayvanların dokularının parlak yeşil renk olmasını sağladı.

“EMBO reports” isimli bilim dergisinde yayımlanan habere göre, Münih Üniversitesi Farmakoloji Bölümü’nde görevli Alexander Pfeifer ve Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nin Gen Merkezi’nde görevli Eckhard Wolf, yabancı geni domuz hücrelerine yerleştirmek için virüs kullandıklarını söylediler.

Bilim adamları, kullanılan GFP geninin, yeşil renkte parlayan bir proteini kodladığını kaydettiler. Domuz embriyonlarına tek hücreli dönemde virüs bulaştıran Pfeifer ve ekibi, toplam 46 domuz yavrusu doğduğunu belirttiler. Yavruların 32’sinde (yüzde 70) GFP geni tespit edildi. Bu gruptan 30 domuzda (yüzde 94) genin aktif olduğu gözlemlendi. Bilim adamları, bu domuzların bütün dokularının ve üreme hücrelerinin yeşil renkte parladığını ve bu özelliğin diğer nesillere aktarıldığını ifade ettiler.

Bilim adamları, bunun, genleri istenilen yerlere yerleştirme yolunda ileriye atılan bir adım olduğunu belirterek, bu yöntem geliştirildiği takdirde çiftlik hayvanlarına istenilen özellikler verilebilecek ve hayvanlardan alınan organlar insanlara nakledilebilecek.