Genel SağlıkHABERLER

SİGARADAN, İÇMEYEN DAHA FAZLA KORKUYOR

Gençler arasında yapılan araştırma, içmeyenlerin, tiryakilere oranla sigaradan daha fazla korktuğunu ortaya koydu.

Sigara kullanmayanlar, en fazla “sigaraya alışma ve kansere yakalanma” gibi uzun vadede ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan endişe ediyor.

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü, kısa ya da uzun vadede ortaya çıkacak olumsuz durumların, gençlerin sigara ya da alkol kullanma davranışlarına etkisinin anlaşılabilmesi için bir araştırma yaptı. Sigara içen ve içmeyen, alkol kullanan ve kullanmayan ile bu davranışların olumsuz sonuçlarıyla karşılaşmış ve karşılaşmamış 8 farklı liseden 486’sı kız, toplam 880 öğrencinin katılımıyla yapılan araştırmada, çeşitli sağlık riskleri içeren bazı olası sonuçların sunulduğu gençlerin, her bir sonuç için risk algıları ölçüldü.

Gençlere, kısa ve uzun vadede karşılaşacakları olumsuz durumlarla ilgili soruların yöneltildiği ve endişelerinin belirlendiği araştırmada, sigara içen ve alkol kullanan gençlerin hem kısa hem de uzun vadeli risk algılarının, içmeyenlerden daha düşük olduğu tespit edildi. Sigara içmeyenlerin, tiryakilere oranla sigaradan daha fazla korktuğunun belirlendiği araştırmada, sigara ve alkollü içki kullanmayanların kısa vadede en fazla “mide bulantısı ve kusma”, uzun vadede ise “sigaraya alışma ve kansere yakalanma” gibi olumsuz durumlardan endişe ettiği ortaya çıktı.

Yapılan bu araştırma ile gençlerin, sağlık riski taşıyan alkol ve sigara kullanma gibi davranışları, olumsuz sonuçlarını bilmediklerinden değil, bilerek gerçekleştirdikleri sonucuna varıldı.