Genel SağlıkHABERLER

KALBİ KORUMAYA DİŞLERDEN BAŞLAYIN

Dişeti hastalığı olan bireylerde koroner damar hastalıkları daha sık görülüyor.

Kötü ağız bakımının koroner damar hastalığı sürecini hızlandırdığından şüpheleniliyor.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Bilimsel Danışma Kurulu’ndan, İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkud Demirel, ağız bakımının sağlık açısından önem taşıdığı ve sistemik sorunların ortaya çıkmasıyla öneminin daha da arttığını belirterek, sağlıklı bireylerde ağız sağlığının korunamamasının diş kayıplarıyla sonlandığını, sindirim sisteminin giriş noktası olan ağzın görevlerini yeterince yerine getirememesi sonucu sindirim sistemi hastalıklarının oluşabileceğini kaydetti. Sistemik sorunların varlığında kötü ağız bakımının, hastalığın tedavisini güçleştirebildiğini veya bu hastalıkların ağız içi belirtilerine daha sık rastlanmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirel, birçok sistemik hastalığın, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, beklenmeyen reaksiyonlar vermesine ve zaman zaman tamamen iflas etmesine neden olduğunu vurguladı.

AĞIZ SAĞLIĞI VE ŞEKER HASTALIĞI

Bağışıklık sisteminde bu tür değişikliklerin olduğu dönemlerde ağız bakımının aksamasıyla ağız içerisinde artan mikroorganizma yükünün vücut tarafından engellendiğini ve ağız hastalıklarının görülme sıklığının arttığını anlatan Demirel, bu ilişki için verilebilecek en iyi örneklerden birinin şeker hastalığı olduğuna işaret etti.

“Günümüzde şeker hastalığının komplikasyonlarından biri olarak artık dişeti hastalıkları sayılmakta” diyen Demirel, özellikle iyi kontrol altında tutulmayan şeker hastalarında ağız bakımının aksamasıyla dişeti hastalıklarının ilerlemesinin daha hızlı olduğu ve diş kayıplarına bu bireylerde daha fazla rastlandığını söyledi.

KALP VE DİŞ

Prof. Dr. Demirel, son yıllarda koroner kalp hastalıkları ile dişeti hastalıkları arasındaki ilişkinin araştırmacılar tarafından sıklıkla çalışılan konuların arasına girdiğini bildirdi. Ağız bakımının bozuk olmasına bağlı olarak dişeti hastalığı olan bireylerde koroner damar hastalıklarının daha sık görüldüğünün bildirildiğini kaydeden Demirel, “Bu ilişkinin ayrıntıları henüz araştırma aşamasında olmakla birlikte kötü ağız bakımının koroner damar hastalığı sürecini hızlandırdığından şüpheleniliyor” dedi.