Genel SağlıkHABERLER

AŞIRI TEMİZLİK, AİLE HUZURUNU BOZUYOR

Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) adı verilen temizlik hastalığının ilerlemesi, aile içi ilişkilerin bozulmasına yolaçıyor.

Yineleyen davranışlar arasında en çok yıkama, düzenlilik (simetri), kapıyı-ocağı açma-kapama gibi davranışlar görülüyor. Hastalar kimi zaman en yakınlarındakileri ve giderek herkesi kendi istedikleri davranışlarda bulunmaya zorlayabiliyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan, OKB hastalığının, kişinin günlük yaşamını, iş-okul hayatını olumsuz etkilemeye başladığında, kendinde görülen belirtileri başkalarının da yapmasını istediği anda hastalık konumuna girebileceğini belirtti. Belirtiler arasında zihne istenmeyen düşünme takılması, bunun istemli çabayla atılamaması, bu düşüncelerin bireyi rahatsız etmesi gibi davranış bozukluklarının olduğunu belirten Doğan, belirtilerin saldırganlıkla, cinsellikle, bir davranışını denetleyemeyeceğiyle, günlük basit konularla ilgili olabileceğini belirtti.

Yineleyen davranışlar arasında en çok yıkama, düzenlilik (simetri), kapıyı-ocağı açma-kapama gibi davranışlar görülebileceğini belirten Doğan, hastaların bulaşığı saatlerce yıkayabileceğini, çamaşırı birçok kez durulayabileceğini, kapıyı-ocağı kapatıp kapatmadığından emin olamadığı için yoldan geriye dönüp bunları kontrol edebileceğini, elinin temiz olduğuna inanması için bir kalıp sabunun bitirebileceğini, başkalarının dokunduğu eşyaya da dokunmak istemeyeceğine dikkat çekti.

HER 100 KİŞİDEN 2-3’ÜNDE VAR

OKB’nin genellikle ergenlik ve gençlik döneminde başladığını belirten Doğan, hekime başvurunun en çok 20’li yaşlarda olduğunu, Türkiye’de her 100 kişiden 2-3’ünde bu hastalığa rastlandığını ifade etti. Tedaviyle hastaların bir bölümünün iyileşebildiğini de vurgulayan Doğan, hastaların genellikle yaptıklarının saçma olduğunu bildiklerini ama kendilerini engelleyemediklerini kaydetti. Ailede bu hastalığa yakalanan bir fert varsa, öğrenmeyi taklit yoluyla alan çocuğun da etkileneceğini belirten Doğan, “Hastalar kimi zaman en yakınlarındaki ve giderek herkesi kendi istedikleri davranışlarda bulunmaya zorlayabilirler. Hastalık ilerlediğinde aile içi ilişkilerin bozulmasına neden olabilir” dedi.