Genel SağlıkHABERLER

KAĞIT PARALAR MİKROP SAÇIYOR

Kirli kağıt paralar, birtakım enfeksiyonların insandan insana geçişinde aracı oluyor.

Haydarpaşa Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Paşa Göktaş, kağıt paralar yoluyla insandan insana birçok hastalık bulaşabileceğini kaydetti. Türk insanının elini sık ve doğru yıkamadığını ve buna bağlı olarak ellerdeki bakteri ve mikropların kağıt paralara geçtiğini kaydeden Doç. Dr. Göktaş, toplumda en sık el değiştiren araçlardan olan paraların el değiştirme sırasında hem kirlendiğini, hem de kirlenmeyi insandan insana taşıdığını anlattı.

Doç. Dr. Göktaş, şöyle devam etti: “Kirli kağıt paralar, su ve yiyecek yoluyla bulaşan viral hepatit, tifo, paratifo, dizanteri ve bakteriyel paraziter gibi birtakım enfeksiyonların insandan insana geçişinde aracı oluyor. Bu mikrobik geçişte alaturka tuvalet alışkanlığının çok büyük bir rolü var. Birkaç yıl önce yaptığımız araştırmada sol el ile sağ el arasındaki anlamlı fark ortaya çıktı. Tuvaletten çıktıktan sonra eller doğru dürüst yıkanmıyor ve taharetlenmede kullanılan sol el, öbürüne göre çok daha fazla mikrop taşıyor. Ve bu mikroplar sürekli elden ele bulaşan paralara bulaşıyor.”

Bazı insanların para sayarken, parmaklarını dil ve dudağı ile ıslattığını, bu hareketini defalarca yinelediği kaydeden Doç. Dr. Göktaş, “Bu insanlar hem ağızlarındaki mikropları paraya bulaştırıyor, hem de paradaki mikropları ağız yoluyla alıyor” dedi.

Doç. Dr. Paşa Göktaş, insanların paralarda yüksek sayılabilecek oranda mikrop olduğunu ve hastalığa yakalanabileceği bilinciyle hareket etmeleri gerektiğine işaret ederek, “Paraları kesinlikle ağıza almamak, yiyeceklerle temas ettirmemek, para ile temasın ardından elleri mutlaka sabunlu su ile yıkamak ilk akla gelebilecek önlemlerdir” diye konuştu.