Genel SağlıkHABERLER

SİVİLCE PSİKOLOJİYİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sivilceden cildi olumsuz etkilenen kişilerin, psikolojik olarak sosyal ortamlarda yalnızlık hissine kapılabileceği belirtildi.

Psikolojik sorunları ortadan kaldırmak için hastalığın tedavisinde mutlaka uzman hekimle işbirliği yapılması gerekiyor.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Nüket Erdemli, dünyada en sık rastlanan cilt sorunu olan sivilcenin tedavisinde hedeflerinden birinin ciltte iz kalmasını önlemek olduğunu belirtti. Ciltteki bu görüntü nedeniyle bireylerin psikolojilerinin olumsuz etkilendiğini anlatan Dr. Erdemli, bu durumun yarattığı psikolojik sorunları ortadan kaldırmak için hastalığın tedavisinde mutlaka uzman hekimle işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.

Dr. Erdemli, tedavi yöntemlerinden bazılarının da, bu görüntü nedeniyle bireylerin sosyal ortamlarda kendilerini yalnız hissetmelerini engellemek ve psikolojik sorunları ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti. Deride bulunan yağ bezlerinden kaynaklanan sivilcelerin normal deri yüzeyinden atılması gerektiğini anlatan Erdemli, “Ancak, ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Sivilcenin temel nedeni bu tıkanmadır” dedi.

BİRÇOK ÇEŞİTİ VAR

Derinin sıkça dezenfekte edilip temizlenmesinin bakteri oluşumunu engellemediğini anlatan Dr. Erdemli, bu bakterilerin yağ bezleri tıkalı olan kanallardan içeri girip hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış yağ bezinde iltihaba yol açabildiğini kaydetti. Dr. Erdemli, sivilcenin sadece kızarık şişliklerden oluşmadığına işaret ederek, şöyle devam etti: “İçindeki yağın kolayca dışarı çıkartılabildiği siyah noktalar, bunun tersi özellik taşıyan beyaz noktalar, içi cerahatle dolu küçük şişlikler ve içinde sert bir cisim olduğu izlenimini veren kistler ve nodüller vardır. Nodüller ve kistler iyileşmeleri esnasında bazen yara izi bırakabilirler. Sivilce, yağ bezlerinin sıklıkla bulunduğu bölgelerde, yani sadece yüzde göğüs ve sırtta da olabilir.”