Genel SağlıkHABERLER

‘KIRIM-KONGO ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK, KENELERLE İYİ MÜCADELE EDİLMELİ’

Erzurum’un Şenkaya İlçesi’nde, bir süre “gizemli hastalık” olarak anılan, ancak daha sonra Kırım-Kongo olduğu tespit edilen hastalıkla ilgili şu an bölgede hiçbir vaka bulunmadığı bildirildi.

Hastalığın kesin teşhisi için Ankara’ya gönderilen kan örneklerinin sonuçları bekleniyor.

Erzurum Sağlık Müdürlüğü’nde konuyla ilgili görevli Dr. Serhat Özyürek, Şenkaya İlçesi’nde ortaya çıkan Kırım-Kongo hastalığı konusundaki çalışmalarla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Hastalığın, daha önce, ilçeye bağlı bazı köylerdeki vatandaşlardan gelen sağlık şikayetleri ile ortaya çıktığını belirten Özyürek, bu nedenle bir süredir bu konu üzerinde çalıştıklarını anımsattı.

Çalışmalar sonucunda, halk arasında “gizemli hastalık” olarak isimlendirilen hastalığın Kırım-Kongo olduğunu ortaya çıkardıklarını kaydeden Özyürek, “Bu sonuca ilk belirlemelere göre vardık. Ancak, kesin tanı için çalışıyoruz. Geçtiğimiz ilkbahar sonunda bu hastalığın belirtilerine yönelik şikayetlerle gelen yaklaşık 40 kişiden kan örneği aldık ve Ankara’ya gönderdik. Kesin tanı için şimdi sonuçları bekliyoruz” dedi.

Hastalığın mevsimsel olduğunu, genellikle ilkbahar sonunda ortaya çıktığını kaydeden Özyürek, şu an bölgede bu konuda şikayeti olan hiçbir vaka bulunmadığını bildirdi. “Amacımız, bu hastalık hakkında iyi bilgi edinip, tekrar karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğini iyi öğrenmek” diyen Özyürek, konuyla ilgili çalışmalarını değişik kurumlarla işbirliği yaparak sürdürdüklerini açıkladı.

KIRIM-KONGO NEDİR?

Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Aziziye Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak, Kırım-Kongo hastalığının ortaya çıkışı ve tehlikesi hakkında bilgi verdi. Parlak, bu hastalığın ilk olarak 1946 yılında Kırım’da, ardından 1956 yılında Kongo’da ortaya çıktığını ve bu nedenle Kırım-Kongo adını aldığını söyledi.

Hayvanlar üzerinde bulunan keneler yoluyla hastalığın insanlara geçtiğini kaydeden Parlak, virüsün ancak bir canlının hücrelerinde yaşayabildiğini kaydetti. Hastalığın, vücutta hızla etkisini gösterdiğini dile getiren Parlak, ilk belirtilerin; ateş, başağrısı, bitkinlik, bulantı hissi ile ortaya çıktığını ve 4. günden itibaren, mide, bağırsak kanamaları ve vücutta kırmızı döküntülerle sürdüğünü ifade etti.

Şenkaya İlçesi ile ilgili araştırmalarında daha önce Kırım-Kongo hastalığı bulgularına rastladıklarını açıklayan Parlak, ancak şimdi bölgede böyle durumun olmadığını söyledi. Parlak, hastalığın tehlikeli olması nedeniyle özellikle kene mücadelesinin iyi yapılması gerektiğini kaydetti.

“HERKES İLAÇ ALAMIYOR”

Erzurum Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Salih Yazıcı da, kene mücadelesi için gerekli ve kullanılması şart olan ilaçları çiftçilerin hepsinin kullanamadığını söyledi. Bazı çiftçilerin, söz konusu ilacı maddi yetersizlik nedeniyle alamadığını kaydeden Yazıcı, “Oysa kene mücadelesi için bu ilaç şart. Biz de çiftçilerimizi bu mücadeleye yönlendirmek için sürekli uyarılarda bulunuyoruz” dedi.

Şimdiye kadar bölgede böyle bir hastalığa rastlamadıklarını belirten Yazıcı, bu nedenle konuyla ilgili çalışmalarını hassas şekilde yürüttüklerini ifade etti.