Genel SağlıkHABERLER

HEPATİT B’YE KARŞI ÖNLEMLER ARTIYOR

Dünyada her yıl 2 milyon kişinin ölümüne neden olan Hepatit B virüsüne karşı aşılama programı güçlendiriliyor.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bağışıklama Danışma Kurulu, son toplantısında, Türkiye’de yüzde 6 civarında olduğu tahmin edilen Hepatit B taşıyıcılığına yeni taşıyıcıların eklenmesini önlemek amacıyla, rutin aşılamanın doğumda başlatılmasını kararlaştırdı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, Hepatit B hastalığına karşı 1998 yılında rutin aşılama uygulaması başlatıldığı belirtilerek, aşılama takviminde yapılan değişikliklere yer verildi. Buna göre, rutin aşılama programının başarıya ulaşması amacıyla, bundan sonra anneden bebeğe Hepatit B bulaşmasının önlenebilmesi için, Hepatit B aşısı 0-2-9. aylarda uygulanacak. Doğumda tespit edilemeyen bebeklere ilk karşılaşmada 1. doz, en az 1 ay sonra 2. doz ve bundan 5 ay sonra 3. doz aşı yapılacak. Hastanelerde yapılan doğumlarda Hepatit B aşısı uygulayabilen kurum, bebeğin kimlik bilgileri ve adresinin bulunduğu kayıt formunu dolduracak ve bir örneğini formla birlikte il sağlık müdürlüğüne her ayın sonunda gönderecek.

İl sağlık müdürlüğünde kayıt formundaki bilgilerden yararlanılarak hastanede hepatit B aşısının 1. dozu yapılan bebeklerin aşıları ilgili sağlık ocaklarına bildirilerek, sağlık ocağı kayıtlarına geçmesi sağlanacak. Doğum yapılan sağlık kuruluşlarında aşı uygulaması yapılmayacaksa, doğumdan sonraki ilk 72 saat içinde ilk doz Hepatit B aşısının uygulanabilmesi için hastanedeki ilgili personel tarafından ailelere bilgi verilerek, bağlı oldukları sağlık ocaklarına yönlendirilecek.

OKULLARDA TETANOS-DİFTERİ AŞISI

Mevcut okul aşı programında ilköğretim 1 ve 5. sınıfta Td (Difteri-Tetanos) ve lise 1. sınıfta TT (Tetanos Toksoidi) olarak yapılan tetanos uygulamalarının takvimi de değiştirildi. Buna göre, ilköğretim 1. ve 8. sınıfta Td şeklinde uygulama yapılacak.