Genel SağlıkHABERLER

SARS’IN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Hong Kong’da 3 kişi daha gizemli zatürree olarak adlandırılan Akut Solunum Yetmezliği Sendromu’ndan (SARS) öldü.

Hong Kong’da, “atipik” zatürree olarak da adlandırılan SARS hastalığından toplam 35 kişi öldü, 1108 kişi hastalandı. Çin’in güneyinde çıktığı tahmin edilen SARS, 18 ülkeye yayıldı. Geçen yıl sonlarından beri toplam 110 kişi hastalıktan öldü.

Vietnam’ın başkenti Hanoi’de de, Vietnam asıllı bir Fransız doktorun SARS nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Fransa’nın Hanoi Büyükelçiliği’nin açıklamasında, Dr. Nguyen Huu Boi’nin (69) Vietnam’da bu hastalıktan ölen 5. kişi olduğu belirtildi. Ölen 5 kişinin de Fransız Hastanesi’nde görevli olduğu kaydedildi.

Vietnam’da hastalığa yakalanan ilk kişi olan Çin asıllı bir Amerikalı işadamı, Şubat ayı sonlarında Fransız Hastanesi’nde tedavi görmüştü. Hasta, taburcu edilmesinden sonra Hong Kong’da hayatını kaybetmişti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Vietnam’da 62 SARS vakası görüldü.

HONG KONG’DA 61 SARS VAKASI DAHA GÖRÜLDÜ

Hong Kong’da yeni görülen yeni 61 vaka ile birlikte “akut solunum yetmezliği sendromu” (SARS) hastalığına yakalananların sayısı 1059’u buldu. Yetkililer, sadece son 2 günde görülen SARS vakasının 89 olduğunu kaydettiler. Hong Kong Özel İdari Bölgesi Amiri Tung Chee-hwa, karantinada bulunanlar ve SARS hastaları ile yakın teması olanların Hong Kong’dan ayrılmalarına izin verilmeyeceğini kaydetti.

SARS İLK İNGİLİZ KURBANINI VERDİ

Endonezya’da hastaneye kaldırılan 47 yaşındaki bir İngiliz işadamının, SARS (Akut Solunum Yetmezliği Sendromu) adı verilen gizli zatürreeden öldüğü açıklandı. Böylece İngiltere’nin da hastalığa kurban veren ülkeler arasına girdiğini doğrulayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Endonezya’dan önce Hong Kong’a gittiği belirtilen işadamının, SARS virüsünü buradan kapmış olabileceğine dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İngiliz vatandaşlarına yapılan “mecbur kalınmadıkça Uzakdoğu ülkelerine seyahat edilmemesi” çağrısını da yineledi. İngiliz basını, bazı Uzakdoğu ülkelerine seyahat edenler için karantina koşulları uygulayacağını açıklayan ABD’nin ardından, İngiltere’de de böyle bir karar alınabileceğini öne sürüyor.

Geçen yıl Çin’in güneyinde ortaya çıktığına inanılan öldürücü virüsün tedavi yöntemi konusunda da halen bir ilerleme sağlanmış değil.

HONG KONG KONSERLERİ İPTAL

Ünlü İngiliz Rock grubu Rolling Stones ile Rock şarkıcısı Carlos Santana, Amerikalı müzisyen Moby ve şarkıcı Andy Williams’dan sonra İngiliz şarkıcı David Gray de 28 Nisan’daki Hong Kong konserini iptal etti.