Genel SağlıkHABERLER

SARS’LA İLGİLİ ACİL SEYAHAT KILAVUZU

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ağır Akut Solunum Yetmezliği Sendromu’nun (SARS) dünya çapında yayılmasına bağlı olarak, yolcular ve havayolları için acil bir kılavuz yayınladı.

Kılavuza göre, bütün yolcular, SARS teşhisi konulmuş kişiyle yakın temasta bulunma, vakaların görüldüğü bölgelere seyahat etme gibi olaylarda yolcular tıbbi tedavi almalı. Havayolları, bu kriterleri taşıyan mürettebat veya yolcu varsa gidilecek havaalanını ikaz etmeli. WHO, şu ana kadar herhangi bir noktaya seyahati kısıtlayıcı bir öneri yapmadı.

WHO, geçen birkaç hafta içinde 150’den fazla nedeni henüz tanımlanmayan tipik şüpheli SARS vaka bilgi raporu aldı. Şu ana kadar herhangi bir gidiş istikametine seyahati sınırlamak için tavsiyesi bulunmayan WHO, seyahat edenler, havayolu mürettebatı ve havayolları için “Acil Seyahat Kılavuzu” önerdi.

YOLCULAR İÇİN UYARILAR

Kılavuz, enfeksiyonun nedeni hala araştırılırken, WHO’ya ulaştırılan ilk bilgilere dayanılarak hazırlandı. Kılavuzda, havayolu mürettebatı dahil tüm yolcular için şu uyarılar yapılıyor:

“Bütün yolcular, yüksek ateş ve öksürük, nefes darlığı, zor nefes almayı kapsayan SARS’ın ana semptom ve belirtileri hakkında bilinçli olmalıdır. SARS teşhisi konulmuş kişiyle yakın temasta bulunma, SARS vakalarının görüldüğü bölgelere seyahat etme gibi olaylarda yolcular tıbbi tedavi almalıdır ve son seyahatleri hakkındaki bilgiyi sağlık görevlilerine verdiklerini temin etmelidir. Havayolları ise uçakta bu kriterleri taşıyan mürettebat veya yolcu varsa, gidilecek havaalanını ikaz etmeli, hasta yolcu, değerlendirme ve yönetim için sağlık otoritelerini bilgilendirmelidir. Havaalanı yolcuları ve mürettebat, şüpheli hastanın durumuyla ilgili bilgilendirilmelidir. Yolcular ve mürettebat, birbirini izleyen 14 gün içinde ilgili yerlerle bütün bağlantılarını kurmalıdır.” WHO, hastalığın nedeni hakkında kesin bilgiler olmadığı için uçakların, “Havacılıkta Hijyen ve Hıfzıssıhha Rehberi”ndeki bilgilere göre dezenfekte edilmesini de öneriyor.

DİĞER BİLGİLER

WHO, hastalığın, ateş ve solunum semptomlarına ek olarak, baş ağrısı, kas zayıflığı, iştah kaybı, kırgınlık, şaşkınlık ve ishali kapsayan diğer belirtilerle ilgili olabileceği uyarısında bulunuyor. Yayılma biçimi ve nedeni belirlenmeye çalışılan hastalığın, vücut sıvısı yoluyla bulaşması olasılıklar içerisinde görülüyor. WHO’ya göre, hastalık sadece bir vaka ile yakın temasta bulunulduğunda insandan insana bulaşıyor. Şu ana kadar bildirilen vakalarda, hastalarla yakın temasta bulunan sağlık çalışanları ve ailelerinde de ortaya çıkan hastalığın, rastgele temastan bulaştığına dair bir kanıt bulunmuyor. “WHO Küresel Salgın Uyarı ve Network”u, hastalığa sebep olan faktörü teşhis etmek için, 10 ülkedeki 11 laboratuarı kapsayan uluslararası geniş kapsamlı merkez girişimlerini koordine ediyor. Uluslararası seyahatin artmasının, hızlı yaygınlaşan ek bölgeler için risk yarattığını vurgulayan WHO, bu hastalığın klinik gidişatı ve yayılışı çok az anlaşıldığı için, ulusal sağlık yetkililerini şüphe edilen vakaları yakın takibe alması çağrısında da bulunuyor.