Genel SağlıkHABERLER

GİZEMLİ ZATÜRREE İÇİN KÜRESEL ALARM

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) salgın uyarısı yaptığı gizemli zatürree tipi SARS sendromundan ölenlerin sayısı 9’a yükselirken, hastalığa yakalananların sayısı 100’ü aştı.

Merkezi Cenevre’de bulunan WHO’nun sözcüsü, Şubat ayında ilk kez Çin’de saptanan, zatürree özelliği gösteren, ancak kökeni henüz anlaşılamayan Akut Solunum Yetersizliği (SARS) adlı hastalıktan şu ana kadar 2’si Hong Kong’dan Kanada’ya gelenler olmak üzere dünya genelinde 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Gro Harlem Brundtland, yayınladığı yazılı açıklamada, “Bu sendrom, SARS, şu anda yaygın bir sağlık tehdididir” dedi.

Grip sendromu göstererek başlayan ve hızla zatürreeye çeviren SARS’a baş ağrısı, iştahsızlık, sersemlik ve ishal gibi rahatsızlıkların eşlik edebildiği belirtiliyor. WHO, hastalığın seyahatlerle yayıldığına inanıyor. Hong Kong ve Vietnam’da çoğu sağlık görevlisi olmak üzere onlarca kişinin bu hastalığa yakalandığı, hastalığın Singapur ve Tayland’da da hızla yayıldığı belirtiliyor. Yetkililer, Hong Kong ve Tayland’da bugün 6 yeni vaka daha saptandığını, Endonezya’dan da benzer haberler geldiğini açıkladı.

ABD’de ise henüz SARS sendromuna rastlanmazsa da, Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), konuyla ilgili bir birim oluşturdu, New York’ta da sağlık yetkilileri alarma geçti.

Çin’in güneyinde Şubat ayında 305 kişiye zatürree teşhisi konulduğu, bu kişilerden 5’inin öldüğü belirtilirken, yetkililer bu vakaların SARS sendromuyla bağlantısı olduğunu düşünmüyor.

FRANKFURT HAVAALANINDA KARANTİNAYA ALINAN YOLCULAR EVLERİNE DÖNÜYOR

Almanya’nın Frankfurt havaalanında gizemli zatürree hastalığından dolayısı ile karantinaya alınan Singapur Havayolları uçağının yolcularına, evlerine dönmeleri izni verildi. Frankfurt Sağlık Dairesi yöneticisi Sonja Stark, yolcuların büyük ölçüde anlayışlı davrandıklarını ve kendilerine sorun çıkarmadıklarını söyledi.

Singapur-New York seferini yapan uçaktaki 155 yolcu, nedeni ve nasıl yayıldığı henüz anlaşılamayan Akut Solunum Yetersizliği (SARS) adlı hastalığa yakalanan Singapurlu bir doktorun aralarında bulunması nedeniyle karantinaya alınmıştı.

Frankfurt Üniversitesi Kliniği tarafından yapılan açıklamada, söz konusu hastalığı tedavi etmeye çalışan 32 yaşındaki Singapurlu doktor ile 30 yaşındaki hamile eşi ve doktorun kayınvalidesinin de hastanede yoğun bakım altında tutuldukları bildirildi.