Genel SağlıkHABERLER

PROSTAT KANSERİNE KARŞI AŞI GELİŞTİRİLDİ

İngiltere’de, prostat kanseri ile mücadele için yapılan çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edildi.

İngiliz bilimadamlarının geliştirdiği prostat aşısı, uygulanan hastaların yarısında, hastalığın ilerleyişini büyük ölçüde yavaşlattı.

İngiltere’de prostat kanseri ile mücadele için geliştirilen aşının iyi sonuçlar vermesi hem hastaları hem de aşıyı geliştiren bilimadamlarını sevindirdi. Aşı tedavisinin uygulandığı prostat kanseri hastalarının yarısında hastalığın ilerleyişinin yavaşladığı belirlendi.

Londra’da bir hastanede bugüne kadar yaklaşık 50 prostat kanseri hastasına her ay geliştirilen aşıdan yapıldı ve hastaların yarısında başarılı sonuçlar elde edildi. Bu durum son umutları bu aşı olan hastaları da oldukça sevindirdi.

”Bu tedavi bana umut veriyor, beni hastalıktan tamamen kurtardığını söyleyemiyorum ama en azından bir süreliğine rahatlama sağlıyor. Özellikle de yapılacak başka hiçbir şeyin olmadığı durumlarda bu büyük önem taşıyor.”

Aşı, prostat kanseri olan hastalardan kanser hücreleri alınarak hazırlanıyor

Bu kanser hücreleri daha sonra hastalara enjekte ediliyor. Hastanın bağışıklık sistemi bu yabancı hücrelerin vücuda girmesiyle birlikte harekete geçiyor. Bağışıklık sistemi yabancı kanser hücreleri ile mücadele ederken hastanın vücudunda bulunan kanser hücrelerine karşı da otomotik olarak savaş açılmış oluyor. Bu da hastalığın ilerleyişini yavaşlatıyor.

İngiliz bilimadamları benzer sonuçlar almaya devam ederlerse birkaç yıl içinde aşının piyasaya sürülebileceğini belirtiyor.