Genel SağlıkHABERLER

BEŞTE BİRİMİZİN KULAKLARI ÇINLIYOR

Hemen herkesin yaşadığı ve genelde önemsenmeyen kulak çınlaması, bazı insanlar için kabusa dönüşebiliyor.

Uzmanlar, nedeni bilinen kulak çınlamalarının tedavisinin mümkün olduğunu, nedeni bulunamayanlarda ise maskeleme ve tembihleme yöntemlerinin kullanıldığını belirtiyorlar. Ayrıca, kulak çınlamasından korunmak için yüksek sesle müzik dinlememeyi ve gürültülü ortamlardan kaçınılmasını öneriyorlar.

Kulak çınlaması, süreklilik gösteren ve kesin tedavi edilemeyen bir hastalık haline gelebiliyor. Kişinin hem ruh sağlığını bozuyor hem de sosyal yaşamında önemli sorunlar yaratıyor.

Uzmanlara göre bilimsel bir tedaviyle kulak çınlamasının tedavisi mümkün. Kulak çınlaması bazen şelale, bazen motor sesi bazen de müzik tınısı şeklinde duyulan bir işitme problemi. Her beş kişiden birinin sorunu olan kulak çınlaması hafife alınacak bir sağlık sorunu değil. Çünkü çınlamanın kalıcı hale dönüşmesi kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Gürültüsüz ortamlarda ve gece çok rahatsız olan bu hastalar, uyku uyuyamıyor, sinirli oluyorlar.

En önemli neden yüksek ses

Tıp dilinde “tinnutus” olarak adlandırılan kulak çınlaması, işitme sinirindeki hücrelerin harabiyetiyle gelişiyor. Vakaların % 50’sinde neden belli değil. Hastalık, kulak enfeksiyonlarından, travmalardan orta kulakta sıvı birikmesinden ya da tümörlerden kaynaklanabiliyor. Ancak en önemli nedeni, yüksek sese maruz kalmak. Akustik travmada 100 -110 desibelin bu sinirlerde ciddi harabiyet meydana gelebiliyor ve işitme kaybıyla birlikte kulak çınlaması gelişebiliyor.

Maskeleme ve tembihleme

Nedeni bilinen kulak çınlamalarının tedavisi mümkün. Nedeni bulunamayanlarda ise maskeleme ve tembihleme denilen yöntemler kullanılıyor. Tembihleme yönteminde, hastanın konsantrasyonu bir takım gevşeme egzersizleriyle rahatlatılıp, kan basıncı ve bazı kas gruplarını kontrol etmesi sağlanıyor. Maskelemede ise genellikle bir işitme cihazının içine sürekli ve ses yayan cihazlar konuluyor. Ve hastayı çok rahatsız etmeyen şiddette ses kulağa verilip, proplemin hastayı daha az rahatsız etmesi sağlanıyor.

Yüksek ses ve gürültüden kaçının

Kulak çınlamasından korunmak için uzmanların önerisi ise yüksek sesle müzik dinlemekten ve gürültülü ortamlardan kaçınmak.