Genel SağlıkHABERLER

KADINLAR, MEME KANSERİ RİSKİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR

Kadınların meme kanseri belirtileri uzun zaman görmezden gelip, daha uzun yaşama şanslarını kaybettiklerine dikkat çekildi.

İngiltere’de yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, kadınların 3’te 1’i göğüslerindeki belirtilerde ciddi değişimler yaşanmasına rağmen doktorlarıyla randevularını en az 3 ay geciktiriyor. Bu durumun, kadınların bilgisizliğinden ve korkusundan kaynaklandığını belirten araştırmacılar, hastalığın başarıyla tedavisi için bir günün bile önem taşıdığını vurguluyor.

Londra çevresindeki çeşitli hastanelerden 500 hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre, meme kanseri kadınların 3’te 1’inden fazlası doktorlarıyla randevularını göğüslerindeki belirtilerde ciddi değişimler yaşanmasına rağmen en az 3 ay geciktiriyor.

Bunun, kadınların konuyla ilgili bilgisizliklerinden kaynaklandığını belirten araştırmacılar, “Sonuçlar kaygı verici çünkü meme kanserinin başarıyla tedavisi ve hastanın yaşama şansının arttırılması için bir gün bile önem taşıyor” dedi.

BİLGİSİZLİK VE KORKU ROL OYNUYOR

Araştırmayı yürüten Prof. Amanda Ramirez, kadınların gecikmelerinde bilgisizlik kadar korkunun da rol oynadığına işaret ederken, “Kadınlar fark ettikleri semptomları yakınlarıyla bile paylaşmak istemiyor. Zira biliyorlar ki kuşkularını dile getirirlerse yakınları onlara bir an önce doktora gitmeleri için baskı yapacak” diye konuştu.

Prof. Ramirez, 3 aylık gecikmenin kadınların hayatta kalma şanslarını yüzde 7 oranında azalttığını belirtti. Gecikmenin ilaçların olumlu etkilerini de azaltacağını kaydeden Ramirez, bazı ilaçların bu hastaların yaşama şanslarını yüzde 75’e varan oranlarda artırdığına işaret etti.

Uzmanlar, İngiltere’de her yıl 40 bin yeni göğüs kanseri vakası ortaya çıktığını belirtirken, erken teşhis ve tedavinin öneminin her zamankinden çok arttığı uyarısında bulunuyor.