Genel SağlıkHABERLER

KALP KRİZİNİ ÖKSÜRÜKLE ATLATIN

Yalnız iken kalp krizi geçirenlerin, 5-10 saniye olan şuur kaybı süresini, öksürükle uzatıp yardıma ulaşabilecekleri bildirildi.

Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, bu uygulamanın iki saniyede bir, her öksürükten önce derin bir nefes alma ve sanki göğüs derinliğinden balgam çıkarmak istercesine derin ve uzun bir öksürük şeklinde olması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Komsuoğlu, kalp krizinin, göğüs ön kemiğinin (iman tahtasının) altındaki geniş alanda şiddetli ağrı, baskı, sıkışma, tazyik ya da nefes darlığı şeklinde ortaya çıktığını, ağrıların ise sol omuza veya kola ya da her iki kola yayılabileceğini ve buralarda güçsüzlük hissedilebileceğini belirtti. Söz konusunu şikayetlerin 30 dakikadan daha az sürmesi, ya da dil altı (nitratlar) haplarla geçmesi halinde, bu durumun “kalp krizi tehdidi” olarak değerlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Komsuoğlu, “Eğer, 30 dakikadan uzun sürer ve dil altı ile geçmezse bu kalp krizidir. Her iki durumda da hayati tehlike taşır” dedi.

NASIL DAVRANILMALI

Yalnızken kalp krizi geçirdiğini fark eden kişinin, ne şekilde davranması gerektiği konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Komsuoğlu, şunları kaydetti: “Kendisine yardım edebilecek insanlardan uzakta, yalnız başınayken kalp krizi geçiren bir kişi, kalp atışlarında bozukluk ve baygınlık hissediyorsa bu ölümcül ritm bozukluğuna bağlı olabilir ve 5-10 saniyede şuurunu kaybeder. Bu durumdaki kişiler devamlı ve şiddetle öksürerek, şuurlarını tamamen kaybetmeden yardım alabilecekleri kişilere ulaşabilirler. Kendi kendine yardım edebilmeyi sağlayan bu uygulama, her öksürükten önce derin bir nefes alma ve sanki göğüs derinliğinden balgam çıkarmak istercesine derin ve uzun bir öksürük şeklinde olmalıdır. Derin nefes alma ve öksürük yardım gelene ya da kalp normal ritme dönene kadar durmaksızın, her iki saniyede olacak şekilde devam etmelidir. Derin nefes alma anında akciğere oksijen ulaşırken, öksürük hareketi kalbi sıkıştırarak kan dolaşımını sürdürür. Kalp üzerindeki sıkıştırma hareketi aynı zamanda kalbin normal ritmine dönmesine de yardımcı olur, bu şekilde krizi geçirmekte olan kişi kendini hastaneye ulaştırabilecek zamanı kazanır.”