Genel SağlıkHABERLER

PARKİNSON TEDAVİSİNDE UMUT IŞIĞI

Tıp tarihinin ilk. Parkinson tedavisi New York Hastanesi’nde uygulandı.

10 yıldır fareler ve maymunlar üzerinde araştırılan ve başarılı olan gen terapisi, bu kez 55 yaşındaki Nathan Klein adlı bir Parkinson hastası üzerinde denendi.

Parkinson hastalığının en önemli belirtilerinden biri istirahat halinde, özellikle ellerde görülen tremor, yani titreme. Bu titremeyi önlemek için uğraşan bilimadamları, yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. Bu yöntemle yapılan ilk operasyon beş saat sürdü.

Ameliyatta, hastanın kafatasının dörtte biri açıldı. Buradan beyine insan geni kopyaları taşıyan üçbuçuk milyar virüs enjekte edildi. Aşılanan virüslerin hem protein hem de sinir sistemi için gerekli olan gaba molekülünü üretmesi ve böylelikle hastalığa çözüm bulması bekleniyor. Tedavinin, titremeyi ve hastalığa bağlı diğer anormal davranışları engellemesi umuluyor.

Yöntemi geliştiren doktor Kaplitt, 15 yıldır en büyük hayalinin bu olduğunu söyledi: ”On yıldır bu virüsü fareler ve maymunlar üzerinde gen terapisi yöntemiyle deniyoruz ve hiçbir olumsuz sonuç almadık. Bunun güvenilir bir yöntem olduğunu düşünüyoruz“.

55 yaşındaki Parkinson hastası Nathan Klein de tedaviden çok umutlu: ”Kendimi gayet iyi hissediyorum. Burada bulunan herkes benim için elinden geleni yaptı, doktorlarım ve ailem bana en büyük desteği verdi. Ameliyatta hiç acı hissetmedim, yalnız beynimde ve ellerimde baskı duydum. Bundan sonra eve gideceğime ve rahat bir uyku uyuyacağıma inanıyorum“.

Sonucu görmek için bir süre beklemek gerekiyor. En sabırsız bekleyenler de, ameliyat için şimdiden sıraya girmiş olan 11 kişi.