Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞA DOĞRUYU SÖYLEYİN

Okul dönemi çocuğunda en sık görülen hastalık olan kaygı fobisinin yenilmesinin yolu doğrudan geçiyor…

Okul dönemi çağındaki çocuklarda en sık gözlenen sorunun anksiyete (kaygı) ve okul fobisi olduğu belirtilerek, velilerin, çocuklarını okula hazırlarken karşılaşacağı gerçeklerden söz etmeleri gerektiği bildiriliyor.

Uzmanlar, 5-12 yaş arasındaki okul çağı döneminde anksiyetenin kaynağının, genellikle olağandışı değişiklikler, yeni çevre ve insanlara uyum, aile dışı ilişkiler, okul kural ve beklentilerine uyum zorlukları olduğunu vurgulayarak, bu problemin belirtilerini şöyle sıralıyor:

“Gün boyu aşırı gerginlik ve huzursuzluk. Fiziki sebeplere bağlı olmayan karın ve baş ağrısı. Ayrılma korkuları. Tuvalet, yeme, uyku, konuşma sorunları. Tikler, duygudurumda kısa süreli değişiklikler.”

Okul fobisinin de özellikle 5-7 yaşlarında sık gözlenen bir olgu olduğunu ifade eden uzmanlar, problemin esas kaynağının, çocuğun anneden ayrılmakta zorluk çekmesi olduğunu kaydediyor. Uzmanlar, “Ağlama, bağırma, tepinme, anneye sıkıca yapışma, okula gitmeyi reddetme, zorlandığı dönemlerde aşırı huysuzlanma, somatik yakınmalarda bulunma (karın ağrısı, baş ağrısı vb.), uyku ve yeme bozuklukları, okulda sempatik olmayan özellikler bulma, öğretmenden yakınma” gibi bulguların basite alınmaması gerektiğini belirterek, bu sorunların, çocuğun sosyalitesini ve mesleki uyumunu bozduğunu bildiriyor.

Çocuğa gerçeği söyleyin

Velilerden, çocuklarına, ‘okulda öğretmen ve diğer öğrencilerle kalacağı, ders gününün sonunda eve geleceği, ilk günlerde bazen kendini yapayalnız ve mutsuz hissedebileceği, birkaç gün içinde alışacağı, bazı çocukların, annelerinden ayrıldığı için ağlayabileceğini’ söylemelerini isteyen uzmanlar, “Bu olaylar gerçekleşince şaşırıp paniğe kapılmasın. Ona toz pembe bir tablo çizerseniz, endişe edeceği durumla karşılaşırsa yaşadığı düş kırıklığı onun ruhi durumunu öyle sarsar ki ne diğer çocuklarla oynar, ne öğretmeni ile konuşur, ne de derse ilgi duyar” diye uyarıyor.

Gerekirse okula birlikte gidin

Uzmanlar, çocuğun okula karşı olumsuz tutumu devam ettiği takdirde, yapılması gereken ilk şeyin, bir süre okulda onunla birlikte kalmak olduğunu vurgulayarak, “Okulun ikinci bir yuva olduğu fikrini yerleştirene dek okula onunla birlikte giderseniz, güveni artacak, koruma ve teselli ihtiyacı duyduğunda öğretmenin kendine yardımcı olacağını öğrenecektir” diyorlar.

Çocuğun okula alıştıktan bir süre sonra okula gitmek istemediğini söyleyebileceğine de dikkat çeken uzmanlar şunları kaydediyor: “Böyle bir durumda anne baba, sanki bütün suç çocuğunmuş gibi davranır. İlk önce okulda neyin olup bittiğine bakmak gerekir. Çocuk çoğu zaman, onu hırpalayan bir çocuk, sözünü etmekten ürktüğü korkutucu bir olay, öğretmenin olumsuz tavrı ile karşılaşmış olabilir. Hemen harekete geçip, ona yardım etmek için çalıştığınızı, sorunun çözümü için savaştığınızı anlamasına yardımcı olun. Diğer bir sebep ise kendinden beklenilen başarı seviyesine varamamış olmalarıdır. Bu konudaki yeteneksizlik onda başarısızlık duygusunun gelişmesine ve bu tatsız duygudan kaçmasına yol açar.”