SAĞLIK platformu >> Sağlık Haberleri
|
Küçük yaratiklar hep yanimizda
Uzmanlara göre günde ortalama 8 saat uyuyan birkisi yastik ve yatakta ki milyarlarca küçük yaratikla birlikte uyuyor.
Gülhane Askeri Tip Akademisi (GATA) Alerjik Hastaliklar Anabilim Dali Baskanligi internet sitesinde yer alan yazida, gözle görülemeyecek kadar küçük canlilar olan ve astim, alerji gibi rahatsizliklara neden olan ''ev tozu akarlari''na karsi uyarilar yer aliyor.
Yaziya göre, en önemli ev içi alerjen, ''ev tozu akarlari'' olarak kabul ediliyor. Akarlar gözle görülemeyen, çevre kosullarina oldukça dayanikli, sicak ve nemli ortamlarda kolaylikla çogalabilen, ev tozu içinde yasayan mikroskobik canlilar olarak tanimlaniyor. Akarlarin vücut proteinleri ve diskilari alerji yapici özellik tasiyor.
Akar alerjenleri yastik, yatak, hali ve kumas kapli mobilya gibi toz tutan ev esyalarinda yüksek oranda bulunuyor. Bu alerjenlerin solunum yoluyla alinmasi, hastada alerjik yakinmalarin baslamasina neden oluyor.
Insan deri döküntüleriyle beslenen ve insanlarin bulundugu ortamlarda yasayan akarlarin evden tamamen temizlenmesi zor, ancak alinacak birtakim basit önlemlerle akarlara maruziyet önemli düzeyde azaltilabiliyor.
Yaziya göre, insanlarin günde ortalama 8 saat uyuduklari kabul edilirse, akar alerjisi olan bir hasta, ömrünün yaklasik 3'te 1'ini, milyarlarca ''mite'' adi ile bilinen küçük yaratigi barindiran bir yastik ve yatak üzerinde geçiriyor.
EN FAZLA AKAR BARINDIRAN ODA YATAK ODASI
Evdeki diger odalara oranla, yatak odasi en fazla akar barindiran oda sayiliyor. Bu nedenle akarlarla mücadele yöntemlerinin özellikle yatak odalarinda yogunlastirilmasi gerektigi vurgulanan yazida, sunlar öneriliyor:
''Akar alerjenleri kumaslarin gözeneklerinden geçebiliyor. Akar alerjisi olan hastalar anti-alerjik yatak takimlari kullanabilir. Yastik ve yatagin naylon kiliflarla kaplandiktan sonra yatak takimlarinin üzerine geçirilmesi de ucuz ve etkili bir yöntem.
Kadife gibi kalin veya tüylü kumaslardan yapilmis yatak örtüleri yerine yikanabilir battaniyeler ve yatak örtülerini tercih edin.
Yastik kilifi, çarsaf ve nevresimleri her hafta yüksek isida yikayin. 55 derecenin üzerindeki isilarda yikamak hem alerjeni uzaklastirir hem de akarlari öldürür.
Yatak odasinda nem oranini azaltacak klima ya da diger nem azalticilar kullanilabilir.
Giysileri daima elbise dolabinda muhafaza edin ve elbise dolabinin kapaklari kapali tutun.''
HALILARA DIKKAT
Halilarin da akarlar için uygun bir barinma ve çogalma ortami olusturdugu belirtilen yazida, ''Yatak odasindaki haliyi mutlaka kaldirin. Mümkün degilse daha az toz tutan, daha kolay temizlenebilen ve yikanabilen kisa tüylü kilim türü yer örtüleri kullanin. Musamba benzeri, kolay temizlenebilen ve üzerinde toz tutmayan yer dösemeleri de tercih edin'' önerilerinde bulunuluyor.
Içi doldurulmus oyuncaklarin özellikle çocuklarin yattiklari odadan uzaklastirilmasi gerektigi belirtilen yazida, sunlar kaydediliyor:
''Evdeki diger odalar ve yüzeylerdeki tozu elektrikli süpürge ya da islak bezlerle düzenli olarak temizleyin.
Elektrikli süpürgelerin çogu, tahliye havasiyla akar alerjenlerinin odaya dagilmasina neden olur. Bu nedenle temizlik yapilirken hastanin ortamda bulunmamasina dikkat edin.
Hali yikama makineleri ile halilarin temizlenmesi, halida nem oranini artirir ve akar üremesi için daha uygun sartlar olusturur. Bu tür malzemelerin kullanilmasi genellikle önerilmez.
Yatak odasinda oldugu gibi, günün önemli bölümünün geçirildigi diger odalarda da mümkünse halilari kaldirin, sentetik yer dösemelerini tercih edin.
Kumas yerine sentetik maddelerle kapli, toz tutma orani düsük ve kolay temizlenebilir mobilyalari seçin.
Kitaplar ve biblolar en fazla toz toplayan ev esyalari oldugundan, açik raflar yerine kapakli kitapliklarda muhafaza edin.
www.saglikplatformu.com
|
Web Sitesi Olanlara Özel Günlük
Sağlık Haberlerini Sizde Sitenizde yayınlayabilirsiniz
|
Diğer Güncel Haber
Başlıkları
|
|