Genel SağlıkHABERLER

SUDAKİ BAKIR ALZHEİMER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Tavşanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, içme suyuyla vücuda giren bakırın Alzheimer hastalığı riskini artırabildiği saptandı.

İçinde bakır bulunan normal su verilen tavşanlarda Alzheimer hastalığıyla ilgili semptomlar belirleyen uzmanlar, damıtılmış su verilen tavşanlardaysa bu tür bir durumun oluşmadığını gözledi. Daha sonra damıtılmış suyun içine bakır karıştırarak tavşanlara veren araştırmacılar, bu defa da Alzheimer hastalığı semptomlarının meydana geldiğini belirledi.

VÜCUT İÇİN ÖNEMLİ

Bakırın vücudun gelişmesi üzerinde köklü rol oynadığına değinen uzmanlar, aynı zamanda Alzheimer riskini de artırabildiğini bildirdi. Ne kadar bakırın Alzheimer riskini artırabildiğininse henüz bilinmediğine işaret edildi.

Amerikan çevre koruma ajansı verilerine göre, içme suyunda milyonda 1.3 parça bakır normal sayılıyor. Tavşanlara verilen normal suyun içindeki bakır oranının bu oranın altında olduğu bildirildi.

YÜKSEK KOLESTEROL DE ALZHEİMER NEDENİ

Tavşanlarda oluşabilen Alzheimer hastalığı üzerinde araştırmalarını sürdüren Sun Sağlık Araştırma Merkezi-Arizona uzmanlarından Dr. Larry Spark, yüksek kolesterollü yiyeceklerin de tavşanlarda Alzheimer riski doğurabildiğini açıkladı. Dr. Spark, bakırın, vücudun amyloid-beta proteinini temizleme yeteneğine karşı zıt etki ortaya koyarak, Alzheimer riski doğurabildiğini düşünüyor. Amyloid-beta proteinin, Alzheimer hastalarında beyin damarlarının tıkanmasına yol açan yaşlılıkla ilgili pıhtı zerreciklerinin oluşmasında, önemli rolü bulunuyor. İçme suyunun içinde bakır bulunmaması halinde, amyloid-beta proteini kana karışarak vücuttan temizlenebiliyor.

Amerika’da 4, dünyadaysa 15 milyon Alzheimer hastasının bulunduğu biliniyor. Parkinson hastalığı gibi tedavi edilemeyen Alzheimer hastalığı, ilaçlarla belli bir zaman hafifletilebiliyor.

Konuyla ilgili yeni araştırmalar yapılacağı bildirildi.

Araştırma raporu, Amerikan Ulusal bilim Akademisi dergisi Proceedings’in Ağustos sayısında yer aldı.